Lastbilstillverkaren AB Volvos vd Martin Lundstedt.
Lastbilstillverkaren AB Volvos vd Martin Lundstedt. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

AB Volvo lyfter efter oväntat stark rapport

AB Volvo gör en oväntat hög vinst under årets första kvartal. Men samtidigt viker orderingången och leveransvolymerna mer än väntat.
På börsen är det tummen upp.
– Det är ett starkt första kvartal, säger vd Martin Lundstedt till TT.

ANNONS

AB Volvos aktie stiger med cirka 1,5 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen efter delårsrapporten för första kvartalet från lastbilstillverkaren.

– Vi har nu en normalisering av marknaden med delvis vikande volymer, men trots det presterar vi en försäljning som är i linje med föregående år, säger Martin Lundstedt.

"Brasilien är draglok"

Bolaget bekräftar tidigare prognoser för Europa, Nordamerika och Kina medan AB Volvo ser en nedgång i Indien och en svag uppgång för den brasilianska marknaden.

– Vi ändrar inga prognoser för Europa och Nordamerika, vi drar upp något för Sydamerika som går starkt. Vi tycker att den bild vi har stämmer och det finns en fortsatt god aktivitetsnivå, säger Lundstedt.

ANNONS

– Brasilien är ett draglok, där har vi en stark position, tillägger han.

Han konstaterar att geopolitiska spänningar – med Ukrainakriget och konflikten mellan Iran och Israel – påverkar AB Volvo.

– Vi påverkas som alla andra. Det är knepigt geopolitiskt, vi har ett krig i Europa, en situation i Mellanöstern som riskerar att eskalera. Vi jobbar med samma prioriteringar, hälsa och säkerhet först, säger Lundstedt.

Faller mer än väntat

Medan lönsamheten ser oväntat hög ut viker leveransvolymen räknat i antal lastbilar av nedåt i första kvartalet, lite mer än väntat. Och orderingången ger en bild av en oväntat snabb inbromsning framöver.

Orderingången under årets första kvartal föll till 48 701 lastbilar mot 60 040 ett år tidigare. Väntat var en nedgång till lite drygt 50 300 lastbilar.

– Det är i linje med de förväntningar vi haft. Vi har haft en ketchupeffekt efter pandemin, nu ser vi en normalisering av marknaden som vi förväntat oss. Vi gör anpassningar efter det. Det är snarare en normalisering till goda nivåer, säger Lundstedt.

Rättelse: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om nivån på vinst före skatt.

Lastbilstillverkaren AB Volvo gör en oväntat hög vinst under årets första kvartal, men orderingången viker nedåt. Vd Martin Lundstedt är nöjd.
Lastbilstillverkaren AB Volvo gör en oväntat hög vinst under årets första kvartal, men orderingången viker nedåt. Vd Martin Lundstedt är nöjd. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fakta: Bättre än väntat av AB Volvo

Lastbilstillverkaren AB Volvo redovisar ett justerat rörelseresultat på 18,2 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 18,6 miljarder i första kvartalet i fjol.

Resultatet var klart bättre än väntat. Analytiker hade väntat sig en nedgång till 17,2 miljarder, enligt Bloomberg.

Omsättningen sjönk marginellt till 131,2 miljarder kronor från 131,3 miljarder ett år tidigare. Det kan jämföras med en snittprognos på 129,5 miljarder.

Orderingången under årets första kvartal föll till 48 701 lastbilar mot 60 040 ett år tidigare. Leveransvolymen under kvartalet föll till 55 470 mot 61 531 ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en orderingång på drygt 50 300 lastbilar och en leveransvolym på drygt 56 800 lastbilar under kvartalet, enligt Bloomberg.

ANNONS