Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

269 fonder försvinner från Pensionsmyndighetens fondtorg. Arkivbild.

630 000 sparare tvingas byta fond

Omkring 630 000 pensionssparare får under våren ett brev från Pensionsmyndigheten. Orsaken är att deras fond försvinner i och med de tuffare reglerna för att stävja fiffel med premiepensionsfonderna.

Över 30 fondbolag och runt 270 fonder försvinner. Det står klart i och med processen där fondbolagen nu måste ansöka om tillstånd hos Pensionsmyndigheten för att få vara med och slåss om premiepensionsspararnas pengar.

Syftet är rensa en del i fonddjungeln och stänga ute bolag för att minska risken för att fler bolag likt exempelvis Falcon och Allra, misstänkta för att ha lurat pensionsspararna på mångmiljonbelopp, dyker upp.

Små försvinner

Småbolagsfonder utan historik kommer att sållas bort, enligt det nya regelverket. Det blir också en djupare granskning av samtliga bolag och dess fonder.

- Historiskt har det räckt med ett tillstånd från Finansinspektionen eller motsvarande från en utländsk myndighet, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Förändringen berör 630 000 sparare med ett fondkapital på totalt 48 miljarder kronor. De kommer att få ett brev på posten. Men man måste inte agera. Pengarna flyttas annars till en annan liknande fond eller till den statliga soffliggarfonden AP7 Såfa.

Inget fel

Bland de fonder som nu har försvunnit är merparten utländska eller små svenska. De kan ha olika skäl till att dra sig ur, exempelvis amerikanska storbanken Morgan Stanley, som till följd av en omstrukturering av verksamheten inte kan eller vill vara med längre, enligt Erik Fransson.

- De flesta fonder som försvinner är det inget fel på, betonar han.

Granskningen av alla 70 fondbolag och dess 553 fonder som har ansökt ska vara klar före halvårsskiftet.