Colombia är det land i världen där flest fackligt aktiva mördas. På bilden en lärarstrejk i huvudstaden Bogota 2017.
Colombia är det land i världen där flest fackligt aktiva mördas. På bilden en lärarstrejk i huvudstaden Bogota 2017.

53 fackligt aktiva mördades 2018

Allt fler länder inskränker arbetstagares rättigheter och i fjol mördades 53 personer för sitt fackliga engagemang, visar en rapport från världsfacket IFS.

ANNONS
|

Antalet länder som kränker rätten att organisera sig fackligt ökade från 92 år 2017 till 107 i fjol. Och antalet länder där det förekommer massgripanden av arbetstagare har stigit från 59 till 64.

Samtidigt minskade antalet länder där arbetstagare utsatts för våld från 65 till 52, och något fler länder respekterade strejkrätten.

Det visar en årlig sammanställning över mänskliga rättigheter i arbetslivet från Internationella fackliga samorganisationen (IFS). Världsfacket IFS samlar 331 centralorganisationer – däribland svenska LO, TCO och Saco – i 163 länder, vilka tillsammans representerar 208 miljoner arbetstagare.

ANNONS

Svarta listan

De allra värsta länderna för fackligt aktiva och arbetstagare hamnar på IFS svarta lista. Årets upplaga är nästan identisk med den från närmast föregående år, med undantaget att Brasilien och Zimbabwe tar plats i stället för Egypten och Kambodja.

I Brasilien har situationen förvärrats genom nya lagar stiftade av högerpresidenten Jair Bolsonaro och i Zimbabwe har repressionen ökat sedan fackföreningsrörelsen tagit täten i protesterna mot regeringens ekonomiska politik.

Farligast i Colombia

Allra farligast är det att vara fackligt aktiv i Colombia. Av de totalt 53 som mördades under 2018 var hela 35 hemmahörande i det latinamerikanska landet, en kraftig ökning från 19 mördade år 2017.

13 av de mördade var lärare medan tio var verksamma i jordbrukssektorn. IFS konstaterar i sin rapport att straffriheten är utbredd och att "fackligt aktiva och deras familjer lever under konstant dödshot.

"Ser för jävligt ut"

LO-basen Karl Petter Thorwaldsson, som även är vice ordförande i IFS, säger att rapporten trots enstaka ljusglimtar tecknar en mörk bild.

- För många människor runt om i världen ser det på ren svenska för jävligt ut. Som privatperson tar man en stor risk genom att vara fackligt aktiv och slåss för sin rätt till ett bättre arbetsliv. Vi ser flera länder som går åt kapitalt fel håll.

ANNONS

Tillsammans med centralorganisationerna TCO och Saco uppmanar LO nu regeringen att stärka det fackliga biståndet.

- Vi har sett goda resultat. Det stärker inte bara fackliga rättigheter utan motverkar korruption och är bra för tillväxten.

TT

Fakta: Tio värsta länderna för fackligt aktiva

Algeriet

Bangladesh

Brasilien

Colombia

Filippinerna

Guatemala

Kazakstan

Saudiarabien

Turkiet Zimbabwe

Källa: IFS

ANNONS