Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Det råder högtryck på beachen i Tylösand

Sommaren kom redan i maj men verkar inte släppa taget än. Högtrycket på Tylösand var ett faktum under torsdagen.

Den kilometer lång sandstranden i Tylösand känns plötsligt kort när så lite del av den syns. Istället har handdukar, solstolar, luftmadrasser och ett och annat tält tagit över markytan.

Två av många som placerat sig i solstol för att omfamna ännu en solig dag på stranden är Jarl och Inger Elmberg. De beskriver årets sommar som het och svettig.

– Det var många år sedan jag var med om att det var så här varmt, säger Inger.

Jarl håller med. Han hoppas att det här inte är sista dagen med värme utan att solen fortsätter skina.

– Själv är jag pensionär men jag tänker på alla de som går på semester i augusti. Det är ju tråkigt om det bli kallt till dess, säger han.

Enligt SMHI verkar det som att Jarl och Inger är inne på rätt spår i sina väderprognoser och önskningar. Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, säger att Halmstad inte är något undantag när det kommer till de höga temperaturerna de senaste månaderna.

– I Halmstad låg medeltemperaturen på fem grader över det normala i maj så det har helt klart varit varmare än vanligt, säger Sofia Söderberg.

Även om juni och juli inte har lyckats slå maj i medeltemperatur så har det fortfarande varit varmare än vanligt även då.

– I juni var medeltemperaturen tre grader över det normala i Halmstad och detsamma gäller juli, säger Sofia.

Till de som har planerat att fortsätta spenderar lediga dagar på stranden kommer veckans väder väl till pass.

– Tittar vi framåt en vecka väntas det vara fortsätta varmt i Halland och de närmsta dygnen ska temperaturen fortsätta ligga över det normala.

En som välkomnar beskedet om fortsatt höga temperaturer är Rosanna Mähler.

– Det är inte varje år det är så här varmt i Sverige så hittills är jag väldigt nöjd med den här soliga sommaren, säger hon.

Tillsammans med Rasmus Mähler Jüterbock spenderar Rosanna torsdagens soltimmar med att spela strandtennis i vattenbrynet.

Lite längre upp på stranden har ett kompisgäng lyckats med konststycket att hitta en ganska stor yta sand. Melker Jansson, Elin Syren och Gabriel Jansson är i full färd med att gräva ner Milo Syren i sanden. Snart är det bara hans huvud som sticker upp.

– Den här sommaren är jättebra. Vi är lediga från skolan så vi har badat mycket och ätit glass, säger Gabriel.

Medan gänget fortsätter gräva i den varma sanden kommer de överens om att den här sommaren känns betydligt varmare än föregående.

Men frågan är om det här blir en rekordsommar?

– Det är varmare än vad det har varit på länge men om det blir en rekordsommar är för tidigt att säga. Vi får helt enkelt vänta och se hur resterande sommarmånader blir, säger Sofia Söderberg på SMHI.

Hur varmt är badvattnet?

På hallandsposten.se uppdateras badtemperaturerna på de halländska stränderna dagligen. Här kan du kolla badtemperaturen på just din badplats!