Bröllop på sommaren vanligast

Färska siffror visar att bröllopet, som för många är en av de största dagarna i livet, ofta bokas till augusti. Halmstadbor är inte sena med att haka på trenden och byter gärna ringar då.

ANNONS
|

Läs även: "Jag blev tokkär direkt, helt såld"

Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) gifter sig de flesta par under sommaren. Flest giftermål 2015 var i augusti då närmare 9 000 par sade ja till varandra.

Totalt var det 52 300 giftermål i fjol. Men trots att många par blev äkta makarvisar siffrorna på en minskning av antalet giftermål med 1,5 procent.

Johannes Bäckman, biträdande kyrkoherde i Halmstads församling, har många vigslar inbokade i sommar.

– Många väljer sommaren; jag tror dels att det beror på att man vill ha den gröna, lummiga inramningen av vigseln. De kan ta emot folkets jubel på kyrktrappan.

ANNONS

Att ha ett sommarbröllop är enligt Johannes Bäckman bra både vädermässigt och för festplaneringen. Att Halmstad även är en sommarstad, menar han är ytterligare en faktor till att många vill gifta sig då.

– Det är kanske lättare att samla gäster under semestertider och brudparet har även mer tid att planera om de är lediga, säger han.

Eftersom att S:t Nikolai kyrka har varit stängd för renovering i sommar, förklarar han att trycket på de andra kyrkorna har ökat. Brudpar som har varit ute i sista sekund har därför haft svårt att få tider.

– Det blir ganska fullbokat under sommaren. Om man vill få in en vigsel i augusti så blir det svårt. Men annars är de ofta ganska spridda under alla sommarmånader.

Han menar att det brukar vara en topp av vigslar på vårkanten och att pingst är en populär helg för bröllop. Men generellt sett är annars lördagar den populäraste veckodagen för vigslar.

Att gifta sig borgligt i Halmstad har ävenblivit mer och mer populärt de senaste åren.

– Det brukar vara mest på fredagar och lördagar. Om någon ringer kanske det inte är så lätt att hitta en vigselförrättare till samma dag, men någon vecka fram brukar vi kunna lösa det, säger Angelica Bonnvier.

ANNONS

Hon är servicevägledare på Halmstad direkt och berättar att över 100 borgliga vigslar är inbokade i sommar.

– Vi kan ta emot fler, det är inte helt fullbokat. Men det är dock mer än vad det brukar vara de andra månaderna. Klart det är trevligare att gifta sig när det förmodas vara bättre väder, säger hon.

För att gifta sig borgligt krävs intyg från Skatteverket, en hindersprövning och ett vigselintyg. Något som paren själva måste beställa och få hem i brevlådan innan en borglig vigsel kan ske.

– Det händer absolut att personer ringer hit och vill gifta sig direkt. Vissa har inte har koll på att de behöver intygen och det kan ta kanske 14 dagar att få hem dem, säger hon.

När paren har fått sina intyg utser kommunen en vigselförrättare och förmedlar sedan kontaktinformationen vidare till paret.

– Iträdgården, i rådhuset eller på stranden spelar ingen roll. Vigselförrättaren kan göra det var som helst i kommunen.

Halmstadbon Linnea Bergqvist driver företaget The wild rose som fixar blommor och dekoration för hela bröllop. Under sommarmånaderna har hon fullt upp.

–Det är helt galet mycket nu. Man nästan hoppas på att det ska bli oktober snart. Det är bröllop varje helg.

ANNONS

Hon berättar att trenderna i år går i de traditionella bröllopsfärgerna.

–Det är väldigt inne med blommor i rosa och aprikos i år, även cremegrått. Vilda buketter vill de ha.

Läs även: "Jag blev tokkär direkt, helt såld"

ANNONS