Bläcket ger en glimt av personligheten

Het sol och fuktiga kroppar. En tatuering som skymtar. Kanske är den gjord bara för att smycka – eller så är motivet utvalt med största omsorg. En sneak peak på bärarens personlighet. Ett litet fragment i berättelsen om vem han eller hon på badlakanet är. Följ med på en djupdykning i tatueringarnas spännande värld.

ANNONS
|

En gång var tatueringen sjöfararnas och de kriminellas kännetecken. I dag väljer människor ur alla samhällsklasser att pryda sig med bläck för livet. Unga som gamla. Kvinnor som män.

– Det finns nog ingen yrkeskategori som jag inte har tatuerat under mina snart 25 år i branschen, säger Magnus ”Räven” Robertsson, som driver Andys Tattoo i Halmstad. Det är Halmstads äldsta tatueringsstudio, och det är bara han och Andy (som startade studion 1992) som har mästarbrev i Halmstad.

Realistiska motiv

Under sitt yrkesliv har Räven sett många trender komma och gå. Till exempel tjejernas svanktatueringar på 1990-talet och killarnas flammande tribalmönster, ofta inspirerade av filmen ”From Dusk to Dawn”.

ANNONS

Men det var då.

– I dag frågar många efter realistiska motiv. Gärna klockor, fickur, rosor, lejon och tigrar. Det är också väldigt populärt att tatuera in barnens namn, säger Räven.

Många tatueringar som görs i dag är inte i färg, utan håller sig till svart och gråskalans alla toner. De får djup och liv av konstfulla skuggningar.

Zeus i Black and grey, gjord av Räven.
Bild: Privat

– På tatuerarspråk kallas tekniken Black and grey, berättar Räven, som håller den för en av sina personliga favoriter, även om han gör tatueringar i alla stilar.

En annan favorit är Old School, där tatueringarna ofta är klassiska sjöfararmotiv och förses med tydliga, svarta kanter.

– Båda de här teknikerna är roliga att jobba i och ger många möjligheter att variera sig. Men det viktigaste är förstås att kunden känner att det stämmer. Jag betonar alltid att man ska strunta i vad som eventuellt är trendigt eller ”rätt” och gå på det man gillar när man gör sin tatuering.

Räven, som även sitter med i styrelsen för Sveriges Registrerade Tatuerare, SRT, har också använt sitt tatueringskunnande i mer medicinskt syfte. Han har till exempel hjälpt canceropererade kvinnor genom att tatuera in en ny bröstvårta.

– Ibland kommer det också tjejer som vill ha en tatuering för att dölja, eller villa bort, ärr efter självskadebeteende. Om ärren är läkta sedan flera år kan det gå att täcka dem, men det är inte alltid det fungerar, säger han.

ANNONS

Vaden är utmärkt. Även på armarna brukar tatueringarna stå sig väl.

Hudens status spelar alltid en roll för slutresultatet av en tatuering.

– Alla människor har inte samma hudtyp. Den kan vara tunn, tjock eller skör – och färgen fäster olika beroende på hudens egenskaper. Oftast är det lättast att tatuera en ung person, säg mellan 20 och 30 år, men jag har också mött 70-åringar med bättre hud än en ung människa, säger Räven.

Hans tips för att tatueringen ska påverkas så lite som möjligt av att åren går, är att välja en placering på kroppen där huden förblir spänd.

– Vaden är utmärkt. Även på armarna brukar tatueringarna stå sig väl.

Storlekarna har förändrats

På Borgmästargatan i Varberg driver tatueraren Kenneth Gustafsson VBG INK. Han har varit tatuerare i 30 år.

– Såväl färgerna som nålarna är extremt mycket bättre i dag än de var när jag började i branschen. I dag hamnar bläcket där det ska i huden, vilket innebär att tatueringarna inte blir sådär ”sjömansgröna” med tiden som de blev förr – även om de förstås fortfarande kan blekna lite, säger han.

Genom åren har han sett tatueringarna växla i storlek. På 1990-talet var det mainstream med en eller ett par relativt små tatueringar, ofta med ett motiv som kunden valde ut i tatuerarens fönster.

ANNONS

– Den stora vändpunkten kom när före detta fotbollsstjärnan David Beckham gjorde en sleeve, alltså tatuerade en hel arm. Snart följde halva fotbollsligan efter – och sedan var det folkets tur. Som tatuerare borde man ju nästan ringt och tackat, säger Kenneth och skrattar.

Han älskar att teckna och det har funnits perioder i livet då han önskat att kunderna skulle variera sina tatueringar mer, så att han själv blev lite utmanad i sin yrkesroll.

– Men polletten trillade ner när jag insåg att vi är flockdjur. Ända sedan stenåldern har folk älskat att pryda sig med tatueringar, men det är en personlighetsläggning hur mycket man vill sticka ut. I dag tillåts man göra det på ett annat sätt, vilket också återspeglar sig i tatueringarna. Och det gläder mig förstås.

Kenneth berättar om en kund i 40-årsåldern som länge vågat köra sitt eget race.

Exorcisten, gjord av Kenneth.
Bild: Privat

– Han blir väldigt skrämd av skräckfilmer, och tatuerar sig därför gärna med motiv från olika klassiker. En av de senaste jag gjorde på honom är flickan från Exorcisten. Det var ett häftigt jobb.

Trots att Kenneth har tatuerat folk i 30 år känner han av stundens allvar varje gång han påbörjar en ny tatuering.

– Jag är alltid nervös i ögonblicket då jag sätter nålen i en annan människa. Den här personen ska leva ett helt liv med bilden jag ska skapa. Då får man göra sitt bästa varenda gång, säger Kenneth.

ANNONS

Naturligtvis har han själv flera tatueringar, och den som betyder mest för honom sitter på ena knät.

– Den är gjord av min son, som fick skriva sitt namn, Troy, där när han var sju år gammal. Den bär jag med stolthet – och lika stolt är Troy över att han bara var sju när han gjorde sin första tatuering, säger Kenneth och ler.

Vill man spana tatueringar är stranden i Tylösand utanför Halmstad en utmärkt plats. Vid klockan nedanför hotellet samlas det vackra folket, många av dem gaddade. Här nedanför delar några av dem generöst med sig av sina tatueringar och deras historia.

Louise Pettersson från Ljungby på besök i Tylösand:

Louise Pettersson.
Louise Pettersson. Bild: Anders Andersson

– Den här tatueringen är gjord i omgångar. Flammorna tatuerade jag redan när jag gick i åttan, till mina föräldrars förskräckelse. Senare har jag fyllt på med rosorna. Jag skulle inte säga att tatueringen symboliserar den jag är i dag, den var mer rätt när jag gjorde den. Men jag trivs med den och skulle absolut kunna tänka mig att tatuera mig igen längre fram. Då skulle jag dock inte välja en lika stor.

Chris Garcia, bosatt i Halmstad:

Bild: Anders Andersson

– Det är farsan som har gjort alla mina tatueringar. Han köpte sig utrustning och gick loss. Tatueringen på benet tog åtta timmar. Efter fyra timmar föreslog jag att vi skulle fortsätta en annan dag, men pappa tyckte att det räckte med en matpaus, så vi körde på. Jo tack, det kändes – men det är en form av smärta som samtidigt är lite beroendeframkallande. Jag är ganska spontan av mig och hade inte tänkt igenom mönstret så noga i förväg. Det på benet är hämtat från den polynesiska tatueringstraditionen.

ANNONS

Hampus Beglert och Thalena Forsander, tidigare Kungsbackabor, nu bosatta i Halmstad:

Bild: Anders Andersson

Hampus:

– Jag har många tatueringar och gillar stilen Old School. De flesta av mina är gjorda hos riktiga tatuerare, men några har jag gjort själv, bland annat spindelnätet på ena knät. Det gjorde sjukt ont! Nästa tatuering blir nog en kvinna på insidan av armen. Man ska ju ha sin käraste vid sin sida.

Thalena:

– Hampus hade redan tatuerat två svalor på halsen när vi träffades. Jag tyckte de var jättefina och bestämde mig också för skaffa ett par. Mina sitter längre ner, vid nyckelbenen, och är lätta att dölja om jag vill. Min ros på armen funderade jag länge på. Jag skissade och kände mig fram. När jag väl tatuerade den blev jag väldigt nöjd med resultatet.

Antonia Gunnarsson från Uppsala, på semester i Halmstad:

Antonia Gunnarsson.
Bild: Anders Andersson

– Jag har flera tatueringar och har gjort allihop utomlands. Den här, av yin och yang, är en av mina favoriter. Den är gjord på Bali och påminner om en mandala i stilen.

Tatuerarnas trender just nu

Räven: ”Många gör tatueringar i tekniken Black and grey, där tatueringarna går i gråskala med skuggningar. Ofta är motiven realistiska.”

Kenneth: ”På senare tid har många, särskilt unga tjejer, velat ha flera riktigt små tatueringar. Motiven kan vara vad som helst, det viktiga är att det är smått.”

MER OM TATUERINGAR:

KÄNDISTATUERINGAR:

ANNONS