Björnehammar och sanningen

ANNONS
|

Gilbert Björnehammar har i en insändare klassificerat mig som en person som inte begriper, är underlig och är så okunnig att jag inte borde vara politiker. Som grund för detta anger han två saker:

1. Att jag inte skulle tro på idén om en kommunal koncern och inte begripit vad jag varit med om att besluta i kommunfullmäktige i denna fråga.

2. Att jag hävdat att renhållningstaxan ska höjas för att täcka investeringar.

Sanningen i de båda fallen är följande:

1. Jag har inte i något avseende haft beröring med beslutet om kommunal koncern och är inte ledamot av fullmäktige, något som borde vara uppenbart för hr Björnehammar. Jag har skrivit och talat mycket om de kommunala bolagen och den samhällsnytta de bör leverera, men aldrig gjort något ställningstagande för eller mot en koncern. Helheten kan fungera bra eller dåligt med en koncern, precis som den kan göra det utan en koncern. Jag ser för demokrati och välfärd viktigare frågor som jag valt att lyfta fram.

ANNONS

2. Kommunfullmäktige behandlade i oktober frågan om kommunens återvinningscentraler. För att denna verksamhet ska kunna drivas vidare erfordras investeringar, vilka påverkar taxan. Jag fanns på plats för att svara på frågor. Hr Björnehammar hade inget att fråga om, men deltog i det enhälliga beslutet att följa Renhållningsbolagets förslag. (Taxan fastställdes med kompakt majoritet på det efterföljande mötet) Några andra investeringar, vilka specifikt ska täckas av renhållningstaxa har inte tagits upp av mig.

Det saknas således varje form av grund för hr Björnehammars personangrepp. Det enda som är verifierbart sant i hans insändare torde vara att han är ledamot av fullmäktige. Vem som inget begriper, är underlig, okunnig eller inte borde vara politiker är upp till var och en att själv bedöma. Jag går inte in i en sådan diskussion.

Enligt min mening ska kommunalt förtroendevalda ställa extra krav på sina debattinlägg. Vi ska föra ett offentligt samtal som utvecklar demokratin genom inlägg som är klara, informativa och etiskt korrekta. Jag är för egen del inte beredd att tumma på dessa krav.

ANNONS