Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Björn fick diabetes av att stressa för mycket

Björn Rudman tränade kampsport, åt hälsosamt och hade inga släktingar med diabetes. Ändå drabbades han av sjukdomen efter en stressig period i livet.
– Min bild av diabetes var en korpulent äldre herre som gillade bearnaisesås och konjak. Jag uppfattade mig själv precis tvärtom.

För tre år sedan var Björn Rudman oerhört stressad. Vid sidan av ett fullbokat jobbschema försökte han styra upp en strulig ombyggnation av sin smärt- och stressklinik och se till att familjelivet där hemma fungerade. Mitt i allt gjorde han en rutinmässig hälsokontroll där blodprovet visade att han hade diabetes typ 2.

– Jag hade inga symptom och förstod inte vad som hände. Jag jobbade ju som personlig tränare, rörde på mig mycket och slarvade inte med maten, säger han.

Björn Rudman är övertygad om att det var långvarig stress som utlöste sjukdomen, trots att han jobbar professionellt med att hjälpa andra att undvika stress. Det är den enda förklaring han kan se eftersom han varken har ohälsosamma vanor eller diabetes i släkten.

Ett sätt att minska stressen är att ta långa lunchraster, så att han hinner träna och äta i lugn och ro. Bild: Nicklas Elmrin
Ett sätt att minska stressen är att ta långa lunchraster, så att han hinner träna och äta i lugn och ro. Bild: Nicklas Elmrin

Sjukdomsdiagnosen fick honom att bli mer noggrann med mat, träning och återhämtning. Numera delar han upp sin arbetsdag i två pass och tar en lång rast mitt på dagen. På så sätt hinner han träna, promenera och äta i lugn och ro.

– Men det viktigaste för mig personligen är att minska den emotionella stressen. Om jag har konflikter med min fru, exfru, eller barnen så tar jag hand om det direkt i stället för att älta det för mig själv, säger han.

Diabetes typ 2

  • Den vanligaste varianten av diabetes som utgör mellan 70 och 80 procent av alla fall.
  • Sjukdomen är ärftlig. Hos barn och syskon till drabbade personer kan risken att utveckla sjukdomen vara 40 procent.
  • Hur vi lever våra liv påverkar också riskerna för att få diabetes. Övervikt, rökning och hög alkoholkonsumtion är kända riskfaktorer. På senare år har man också sett samband med stress, sömnsvårigheter och luftföroreningar.
  • Personer med både arvsanlag och ohälsosam livsstil mer än fördubblar sina risken för att få diabetes typ 2.

Han är en av många som vittnar om att ha fått diabetes typ 2 efter långvarig stress. Tidigare har man främst kopplat ihop sjukdomen med stillasittande och övervikt men de senaste åren har forskarna sett allt tydligare samband med just stress.

– Det är naturligt att känna sig stressad ibland men det farliga är om stressen pågår flera månader eller år. När vi är stressade ökar mängden stresshormoner och när värdena är förhöjda hela tiden får kroppen ingen återhämtning, säger Harriet Wallberg som är läkare och professor i fysiologi vid Karolinska institutet.

Vill sprida information om diabetes

Det som händer rent fysiskt är att stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol minskar kroppens känslighet för insulin och får blodsockret att stiga. Detta och mycket annat förklarar Harriet Wallberg i sin aktuella bok ”Koll på diabetes typ 2” som hon skrivit tillsammans med kollegan Kerstin Brismar.

Harriet Wallberg och Kerstin Brismar i laboratoriemiljö.
Harriet Wallberg och Kerstin Brismar är aktuella med boken ”Koll på diabetes typ 2”. Bild: Gabriel Liljevall

De har forskat på sjukdomen sedan 1970-talet och boken innehåller det mesta man behöver känna till om man är diabetiker eller riskerar att få sjukdomen. Diabetes är en ärftlig sjukdom och den som har en drabbad förälder eller syskon har stor risk att bli sjuk. Författarna tar upp vilka livsstilsfaktorer som påverkar sjukdomen och det är mycket mer än kost och fysisk aktivitet.

– Det finns fortfarande en föreställning att det bara är kost och motion som personer med diabetes måste ta itu med. Men de senaste årens forskning har visat att dålig sömn och långvarig stress påverkar risken att få typ 2-diabetes och förvärrar om man redan har sjukdomen, säger hon.

Nyare forskning har också kopplat ihop diabetes med luftföroreningar. 2016 visade en amerikansk studie att dålig luft låg bakom uppemot 14 procent av alla nya diabetesfall det året. Riskerna ökade redan vid små mängder smutsig luft och anledningen är att föroreningarna hämmar insulinproduktionen.

Just föroreningar kan vara svårt att göra någonting åt men genom att se över sin livsstil går det att minska riskerna rejält. För den som redan är diabetiker kan nya hälsosamma vanor göra att blodsockervärdena återgår till det normala.

– Flera stora studier har visat att det går att bli av med sjukdomen om man sätter in åtgärder de första fem, sex åren efter man fått diagnosen, säger Harriet Wallberg.

Vanligare att yngre får diabetes

Dessvärre visar både diabeteskurvor och stressundersökningar på en oroväckande utveckling. I Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät svarade 14 procent av befolkningen att de kände sig stressade. Andelen var högre bland kvinnor och personer under 44 år. Samtidigt ökar diabetes snabbt och drabbar allt fler yngre. Idag uppskattar man att omkring sex procent av alla svenskar har sjukdomen.

Harriet Wallberg
Harriet Wallberg är läkare och professor i fysiologi vid Karolinska institutet. Bild: Gabriel Liljevall

– När jag började forska på 1980-talet var det lite drygt två procent. Ökningen beror på livsstilen för arvsanlagen har ju inte förändrats, säger Harriet Wallberg.

Diabetes räknas som en av de stora folksjukdomarna och det forskas mycket på hur man kan få den att minska. I Sverige studerar man både sjukdomens orsaker och hur den kan behandlas och förebyggas. Harriet Wallberg hoppas på vetenskapliga framsteg och att människor ska skaffa sig mer hälsosamma vanor.

– Så länge vi lever på det här ohälsosamma viset riskerar diabetes att öka. Vi måste komma till rätta med kosten, den fysiska aktiviteten och våra stressiga liv.

Svårt att inte stressa under coronapandemin

Björn Rudman har levt med sin diabetes i drygt tre år och har hittat mat- och träningsrutiner som fungerar för honom. Stressen är svårare att lösa. För en egenföretagare inom tränings- och hälsobranschen har det senaste årets pandemi inneburit mycket stress och oro. Han måste dra in pengar för att kunna betala ut löner till sina anställda.

– Jag kan inte styra över coronaviruset eller permitteringsstöden. Trots att jag har varit noga med mat och träning har jag haft dåliga värden sedan i fjol. Ibland måste jag ta medicin för att stabilisera mig trots att det gör mig magsjuk, säger han.

Björn Rudman har tre svarta bälten i kickboxning och driver stress- och smärtrehabföretaget Caladrius. Bild: Nicklas Elmrin
Björn Rudman har tre svarta bälten i kickboxning och driver stress- och smärtrehabföretaget Caladrius. Bild: Nicklas Elmrin

Björn Rudman behöver daglig träning för att stressa ner och hålla blodsockernivåerna under kontroll. Vissa dagar blir det kampsport eller ett styrkepass på gymmet, andra dagar en skogspromenad med familjens hund. Han önskar att fler människor skulle hitta en fysisk aktivitet som passade dem.

– Träning är så brutalt effektivt. Det behöver inte vara spinningpass eller ett gym som ser ut som en maskinpark på Nasa. Skogspromenader, trädgårdsarbete och allt annat som höjer pulsen är bra. Det finns en anledning till att alla tjatar om fysisk aktivitet men det gäller att lyssna innan det är för sent.

Så kan du minska riskerna för diabetes typ 2

En miljon svenskar bär på anlag för att utveckla diabetes typ 2. De ärftliga faktorerna går inte att påverka men det går att motverka sjukdomen på andra sätt.

Undvik övervikt. Majoriteten av dem som insjuknar är överviktiga och bukfett är särskilt skadligt.

Rör på dig. Både vardagsmotion och intensiv träning gör skillnad.

Ät och drick hälsosamt. Högt intag av läsk och rött kött ökar riskerna för att insjukna. Medelhavskost med mycket grönsaker, fisk och nyttiga fetter skyddar mot sjukdomen.

Stressa mindre. Långvarig stress kan utlösa diabetes typ 2.

Sov lagom. Både för mycket och för lite sömn förknippas med diabetes.

Undvik luftföroreningar. Flera studier har visat på samband mellan diabetes och dålig luft.

Källa: Boken ”Koll på diabetes typ 2 - Symtom, behandlingar & allt du kan göra själv” (2021) av Harriet Wallberg och Kerstin Brismar.