Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börje Dellstrand gör sitt 40:e Hallandslopp

På lördag körs den 42:a upplagan av Hallands­loppet. Börje Dellstrand, 67, cyklades sitt första lopp 1973 och har sedan dess varit 100-procentig. – Det har blivit en institution, konstaterar Börje.

Att den före detta läraren på Högskolan i Halmstad plötsligt gav sig i kast med att testa det tio mil långa Hallandsloppet var emellertid en ren tillfällighet.

– Jag och min före detta fru läste i Hallandsposten på lördagsmorgonen att loppet skulle gå och fick för oss att cykla. Vi blev lite sena så i starten såg vi bara en cyklist försvinna bort, sedan såg vi inte några fler på hela rundan, berättar Börje och skrattar.

Ytterligare 39 starter har det blivit sedan dess, vilket är rekord bland årets föranmälda cyklister, men något jubileum vill Börje inte kalla det. För några år sedan blev han nämligen tvungen att bryta på grund av kyla.

– Det är enda gången jag inte fullföljt. Jag frös så mycket så jag klarade varken att växla eller knappt bromsa. Jag kom till Heberg, sedan fick jag bryta.

Trots den fina statistiken är Börje faktiskt en mer inbiten löpare än vad han är cyklist.

– Hallandsloppet är egentligen det enda lopp jag cyklar, annars är det mest löpning för min del. Jag brukar springa Göteborgsvarvet varje år.

Hur länge kommer du att fortsätta cykla Hallandsloppet?

– Det vet jag inte, så länge jag är frisk och tycker det är roligt. Efter att jag bröt det där loppet för några år sedan så bestämde jag mig för att cykla den korta rundan, 36 kilometer i stället, men visst hade det gått att cykla den långa också med lite träning.

Men det finns ju ett lopp över elva kilometer (Wapnörundan) också?

– Nej, det cyklar jag inte. Klarar jag inte av att cykla 36 kilometer så får det vara nog, fastslår Börje.

En som kan komma att bli en framtida ikon i Hallandsloppet är Felix Strandahl. Trots sina blott nio år firar Felix till helgen sitt femte 36-kilometerslopp. Och han har cyklat själv alla gångerna!

Se upp för Felix, Börje!

Vägvisare. Med upp emot 800 cyklade mil per år är det inte många av södra Hallands vägar som Mats Carlsson inte har rullat fram på.