Närkontakt. 20 år som bärodlare har inte fått Birgit Andersson att tröttna på sommarsmaken.
Närkontakt. 20 år som bärodlare har inte fått Birgit Andersson att tröttna på sommarsmaken.

Bärsäsongen är äntligen här

Solfattigt, kallt och segt. Aldrig har väl våren – och sommaren – tvekat som i år. Den som fick fatt i en svensk jordgubbe till midsommar var lyckligt lottad. Eller lättlurad. Men nu äntligen är den här – bärtiden!

ANNONS
|

När Vareborgs Bärodling startade söder om Varberg 1967 varade jordgubbssäsongen i ett par-tre veckor. Numera sträcker den sig över två månader, både på grund av nya sorter och nya odlingssätt.

Mycket annat har också ändrat sig sedan Kenneth och Birgit Andersson tog över odlingen efter Kenneths föräldrar för 20 år sedan. Bland det första de gjorde var att tillåta barn på självplockningen.

– Vi tyckte att det var självklart och att det hör till att man ska få äta av bären i landet. Det finns ju ändå en gräns för hur mycket man orkar sätta i sig, ler Birgit.

Numera är det vanligt att männi­skor ser en tur till självplockningen som en trevlig familjeutflykt. Dagens självplockare kommer sällan en eller två gånger under säsongen med bagageluckan full av spannar för att plocka bär att sylta och safta. I stället kommer de dagligen med en tvåliters glassburk i handen för att plocka lagom mycket bär att äta samma dag.

ANNONS

En annan förändring är att de små odlarna har försvunnit medan de stora har blivit ännu större.

– Vi skördar på femton hektar och nyplanterar fem hektar om året, berättar Birgit.

Sorterna är, som sagt, också fler än förr. Men Coronas popularitet bland självplockarna har hållit i sig genom åren. I år dröjer självplockningen av den sorten nog till någon vecka in i juli. Men allt beror på vädret. Några soliga dagar och jordgubbarna går från gröna kart till söta, röda, fullmogna bär i ett nafs.

Man kan lätt tänka sig att den som lever på jordgubbsodling får nog av gubbarna ute på fältet men så är det inte. Birgit startar varje sommarmorgon med en tallrik yoghurt med jordgubbar och avslutar varje kväll med jordgubbar och grädde.

Vilket tycker hon då är det bästa sättet att avnjuta jordgubbarna?

– Det är nog direkt i landet!

Solfattigt, kallt och segt. Aldrig har väl våren – och sommaren – tvekat som i år. Den som fick fatt i en svensk jordgubbe till midsommar var lyckligt lottad. Eller lättlurad. Men nu äntligen är den här – bärtiden!

Bär, botaniskt sett, är saftiga frukter med många frön. Med den definitionen är vinbär, lingon, blåbär, gurka och tomat bär. Björnbär, hallon, körsbär, hjortron och plommon är det inte. De är stenfrukter. Inte heller jordgubbar och smultron är egentliga bär, utan skenfrukter precis som nypon, äpplen och päron.

ANNONS

Tistron är ett annat namn på svarta vinbär. Dessa Nordens druvor, med sin karaktäristiska vuxensmak, har ytterligare ett namn: solbär.

Även det älskade blåbäret har sina smeknamn. Det kallas ibland slyngon eller skomakarbär. Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter. Förr i tiden såldes bären på apotek.

Lingonsylten är så hållbar eftersom lingonen innehåller ett naturligt konserveringsämne; bensoe­syra. Lingon och blåbär kan bilda hybrider men de är mycket sällsynta.

Hallon är ett mycket nyttigt bär med gott om c-vitamin, mangan, fibrer och antioxidanter. Den som är ute efter antioxidanten ellagitannin ska äta hallon (eller granatäpple). Bra för prostatan! Det finns gula hallon och till och med svarta (fast de svarta växer inte i Sverige).

Björnbäret är en karaktärsväxt runt Sydsveriges kuster. Det finns ett femtiotal arter i landet, vilka man behöver ha specialistkunskaper för att kunna skilja åt. Vissa är taggigare än andra – det kan vem som helst känna.

Klassiska scones

4 personer 3 dl mjölk 100 gram smör 7-8 dl vetemjöl 4 tsk bakpulver 1 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

ANNONS

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Serveras nygräddade och varma! Receptet kommer från www.scones.se, där det också finns recept på många andra varianter av scones.

Jordgubbsmarmelad med rabarber och portvin

Detta är det recept som Vare­borgs Bärodling tipsar om på sin hemsida och som de har lånat av www.kokaihop.se. 500 gram rensade jordgubbar 500 gram rensade rabarber 500 gram syltsocker 0,5 dl rött sött portvin, ex Sandeman

Rensa jordgubbarna. Dela på större bär. Ansa och skiva rabarbern i centimeterstora bitar.

Blanda bär, rabarber, socker och portvin i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, skumma eventuellt och låt sedan sjuda tills rabarbern kokat lagom mjuk. Låt svalna en stund i kastrullen. Häll sedan upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.

Om du gillar bitar i marmeladen, låt den inte bli så mjuk att den faller sönder till trådar. Testa med en potatissticka för rätt konsistens på rabarbern.

Vanilj- och krusbärsmarmelad

2 liter krusbär 1 dl vatten 8 dl syltsocker 2 vaniljstänger

ANNONS

Snoppa och skölj krusbären. Koka dem tillsammans med vattnet utan lock i en kvart.

Skär upp vaniljstängerna, skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg även i de urskrapade vaniljstängerna. Tillsätt sockret och låt koka cirka en kvart.

Plocka upp stängerna, skumma och dra marmeladen åt sidan för att stillna i en kvart. Rör om någon gång. Därefter slår du den på väl rengjorda och heta glasburkar.

Vaniljstängerna kan bytas ut mot en tesked nystött kardemumma om man gillar den smaken bättre.

Enkla sommarmarmeladen

Den här marmeladen går att göra på just dina favoritbär eller de som är mogna för tillfället, till exempel jordgubbar, svarta vinbär, hallon, blåbär, körsbär eller björnbär. 1 kilo bär 1 kilo syltsocker

Skölj bären om det behövs och mosa dem om du vill ha en mer finfördelad marmelad. Varva med sockret i en kastrull och värm upp. Låt marmeladen koka kraftigt under omrörning i en kvart. Dra därefter kastrullen åt sidan och låt den stillna och svalna något, cirka en kvart. Därefter slår du upp den på väl rengjorda och heta glasburkar.

Oväntade gäster i sommarstugan? Då gäller det att hitta på något bjuda på i all hast. Med hemkokta marmelader i skafferiet är man alltid förberedd. Rör ihop lite scones och servera five o’ clock tea!

ANNONS
ANNONS