Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brasilianske WTO-chefen Roberto Azevedo varnar för konsekvenserna av ett handelskrig.

WTO höjer prognos för världshandeln

Världshandeln växer med 4,4 procent i år, enligt Världshandelsorganisationen WTO. Men återhämtningen kan gå om intet om de handelspolitiska spänningarna i världen eskalerar, varnar WTO-chefen Roberto Azevedo.

I fjol växte världshandeln med 4,7 procent efter en utdragen serie svåra år efter finanskrisen där handelstillväxten låg på i snitt 3 procent per år.

För nästa år räknar WTO med en fortsatt inbromsning av världshandeln till 4,0 procent.

"En ond cirkel av vedergällning är det sista världsekonomin behöver", skriver WTO:s generaldirektör Roberto Azevedo i en kommentar där han varnar för konsekvenserna av tullbråket mellan världens två största ekonomier, Kina och USA.

I WTO:s senast föregående prognos från september i fjol låg prognosen för tillväxt i världshandeln på 1,4–4,4 procent, med störst sannolikhet för ett utfall på 3,2 procent. I den nya prognosen ligger prognosen på 3,1–5,5 procent, med störst sannolikhet på 4,4 procent.

- Dessa prognoser räknar inte, och jag upprepar det, de räknar inte in möjligheten till en dramatisk eskalering av handelshinder, säger Azevedo på en presskonferens.