Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Båtförsäljningen beskrivs som den "bästa någonsin", efter sommarens badvänliga värmemånader. Arkivbild.

Värmen ökade impulsköp av båtar

Båtförsäljningen beskrivs som den bästa någonsin efter sommarens badvänliga värmemånader. Både nya och begagnade båtar går åt och över hälften av båtbranschens medlemmar säger att säsongen varit bättre eller mycket bättre än ifjol.

- Det har ökat rejält. Juli månad är vår bästa månad i modern tid kan man nog säga. Helt fantastiskt, säger Mats Eriksson, vd för båtbranschens riksförbund Sweboat.

Han hänvisar till att 56 procent av förbundets medlemmar säger att säsongen varit bättre eller mycket bättre än ifjol, enligt en enkät som Sweboats drygt 400 medlemmar har svarat på. Ökningen gäller både begagnade och nya båtar. Små, öppna motorbåtar med vindruta och ratt är de som gått åt allra bäst, enligt Eriksson.

- Folk köper sådana på impuls, det är inte klokt men blir det en fin sommar så springer folk iväg och köper båt. Och det är helt otroligt för det är ju en investering på 100 000- och uppåt, säger han.

Begagnade slutsålda

Jan Hansson har ett båtföretag i Smögen och berättar att de har sålt slut på samtliga båtar av olika märken. Även de modeller som de extrabeställt, på grund av den höga efterfrågan, har gått åt.

- Vår båtutställning är helt tom för första gången någonsin och samtidigt har vi många kunder som vill ha en ny till 2019, säger Jan Hansson till båtbranschens affärstidning.

Under en enda dag i juli sålde han båtar för 1,8 miljoner kronor, med leverans 2019.

Men det är inte bara nya pärlor som går åt. Även begagnade båtar säljs flitigt och är nästan slutsålda i hela landet. Rolf Hansson från Havstenssund berättar för tidningen Båtbranschen att hans försäljning av begagnade båtar ökade med 31 procent jämfört med fjolåret. Hans försäljning av bränsle ökade med 55 procent.

Väder och ekonomi

Det rekordvarma vädret pekas ut som den främsta anledningen till den ökade försäljningen. För när Sverige bjuder på solsommar vill svenskar semestra i Sverige, enligt Eriksson.

- Sedan tror jag att det är en trend att man inte reser lika mycket utomlands, av miljöskäl.

Därutöver kan det ekonomiska läget i samhället ha påverkat och låg arbetslöshet och låga räntor spelar in, tror Eriksson.

- De flesta signalerna pekar rätt för oss just nu. Vi har haft väldigt lite kontakt med våra medlemsföretag den här sommaren, för alla har haft fullt upp med att sälja båtar.