Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordea, med vd Casper von Koskull, presenterar sin internutredning av Panamaläckan i samband med en oväntat stark rapport för årets andra kvartal.

Utredning visar brister hos Nordea

Det finns inga bevis för att anställda i Nordea aktivt hjälpt kunder med skatteflykt, visar en internutredning av den så kallade Panamaläckan. Däremot visar utredningen på bristande kontroll i storbankens dotterbolag i Luxemburg.

- Vi kan inte acceptera att Nordea används som en plattform för skatteplanering. Det är en del av vårt ansvar och den policyn är tydlig, säger Casper von Koskull, vd för Nordea, efter redogörelsen av den interna utredningen.

I utredningen har 129 av totalt 562 offshore-strukturer granskats då de har administrerats av advokatfirman Mossack Fonseca eller någon annan advokatfirma i Panama.

Flera miljarder

Det handlar om strukturer med sammanlagt 216 miljoner euro (drygt två miljarder kronor) i förvaltat kapital.

Några bevis för att anställda i Nordea aktivt hjälpt kunder med skatteflykt har inte hittats av internutredarna, som har fått hjälp av advokatbyrån Mannheimer Swartling samt lokala revisorer och jurister.

- Det vi har kommit fram till är att vi har agerat på begäran av kunder för att administrera dessa strukturer. Vi har skickat instruktioner till de aktuella firmorna på uppdrag av kunder, säger Johan Ekwall, ansvarig för regelefterlevnad på storbanken.

- Men vi har inte funnit några bevis på att det har funnits en formell uppgörelse mellan Mossack Fonseca och Nordea i Luxemburg, fortsätter han.

Brister

Utredningen visar att det funnits brister i dotterbolagets styrnings- och kontrollstrukturer. Det har även funnits brister i dotterbolaget avseende bekämpning av penningtvätt och på skatteområdet.

- Regelefterlevnad måste vara prioritet nummer ett och det handlar inte bara om lagar och regler utan också om normer. Vi har ett ansvar mot våra kunder och ett ansvar mot samhället att följa regler och normer som samhället förväntar sig att vi följer, säger von Koskull.

Nordeas kunder kommer framöver även att få räkna med skärpt skattepolicy i kundrådgivning.

"Nordea kommer att säga nej till alla nya bolagsstrukturer där affärssyftet är oklart", skriver banken.

Ny styrelse

En speciell styrelse ska inrättas med fokus på skatt och där mer komplexa skattefrågor ska kunna lyftas.

- Jag kan inte ändra det som har hänt men jag kan forma framtiden, säger Casper von Koskull.

Nordea upprepar samtidigt löftet att man ska klippa alla band med advokatbyrån Mossack Fonseca och skriver att det beräknas vara helt klart vid årets slut.

von Koskull medger att förtroendet för Nordea är rubbat även om banken inte har skadats ekonomiskt

- Det är klart att det har. Vi är ju i en förtroendebransch.