Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringens särskilde utredare Anders Wallner. Arkivbild.

Utredare: Gör tillfälliga anställningar dyra

Företag borde betala högre arbetsgivaravgift för personal som har tillfälliga anställningar, för att sporra arbetsgivarna att anställa fler tillsvidare, föreslår regeringens särskilde utredare Anders Wallner på Dagens Nyheters debattsida.

"Det främsta skälet verkar vara att tillfälliga anställningar är billigare, snarare än att behovet är tillfälligt. För att ändra på det är ekonomiska styrmedel en intressant väg framåt", skriver Wallner.

Han föreslår dessutom att tid mellan korta anställningar i vissa fall ska räknas som anställningstid, för att personer utan sammanhängande vikariat inte ska behöva vänta alltför länge innan de får möjlighet till en tillsvidareanställning.

"Arbetsgivare bör även fortsatt ha goda möjligheter att anställa tillfälligt, men när behovet kvarstår över tid behöver anställningstryggheten stärkas för de som arbetar länge på korta tidsbegränsade anställningar", skriver Wallner, som även tycker att en person som tackar nej till ett erbjudande om att gå ned i arbetstid inte ska kunna undantas från turordningsreglerna.