Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump, till vänster, vid mötet med vice premiärminister Liu He i Vita huset.

Trump: Nytt toppmöte med Xi om handeln

Handelssamtalen gör stora framsteg, säger såväl Kina som USA. Men konflikten mellan de två supermakterna kan bara lösas när presidenterna inom kort möts öga mot öga, enligt Donald Trump.

I kommentarer till medier efter torsdagens möten i Washington om handelsrelationerna talar president Trump om "väldiga framsteg". Kina verkar hålla med, och kallar det i en kommuniké via nyhetsbyrån Nya Kina "viktiga framsteg".

Samtalen beskrivs i kommunikén som "öppenhjärtliga, specifika och givande".

I ett brev från Kinas president Xi Jinping som lästes upp när Trump i Vita huset tog emot biträdande premiärministern Liu He skriver den kinesiske statschefen att relationerna mellan världens två största ekonomier är i ett kritiskt skede. Han fortsätter att han hoppas att de ska kunna mötas på halva vägen.

Tänkt toppmöte

Trump förklarar på Twitter att "ingen slutgiltig uppgörelse kan nås förrän jag och min vän president Xi snart träffas för att diskutera och enas om några av de långvariga, svårare punkterna".

Nästa steg i förhandlingarna verkar bli att en amerikansk handelsdelegation åker till Kina i mitten av februari. Det tänkta toppmötet Trump–Xi väntas också äga rum i Kina, men några närmare uppgifter om det har inte offentliggjorts.

Trump säger att han kan kombinera en sådan visit med det toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som ska äga rum någonstans i Asien senare i februari. Tajmningen sammanfaller, eftersom den "vapenvila" i handelskriget Trump och Xi enades om vid sitt senaste möte – i Buenos Aires för två månader sedan – löper ut den 1 mars.

Om ingen enighet finns då väntas båda länderna införa högre handelshinder, vilket skulle skaka världsmarknaderna.

Enligt en källa med insyn i förhandlingarna uppges samtalen hittills fokuserat på kinesiska jordbruksvaror, medan handelstullarna inte nämnts. Kinas erbjudande om att köpa ytterligare fem ton sojabönor från USA fick Trump att dra på munnen och konstatera att "det kommer att göra våra bönder glada".

En papperstiger?

En vanlig bedömning för tillfället är att Xi har sämre kort på hand i och med att den gigantiska, mångåriga kinesiska tillväxtmaskinen visar tecken på att sakta in.

Å andra sidan ser många experter svaghetstecken i Trumps agerande på flera fronter just nu, som kring Nordkorea och den pågående inrikesstriden om gränssäkerheten mot Mexiko.

- Risken är att andra länder drar slutsatsen att han är en papperstiger, säger Edward Alden vid tankesmedjan Council on Foreign Relations i New York.

- Han skrävlar och intar hårda positioner offentligt, sätter sig i lägen som inte går att vinna, backar sedan men utropar seger, säger Alden till nyhetsbyrån AFP.

- Det stärker argumentet att Kinas bästa strategi är att vänta med stenansikte, att Trump då kommer att vika sig.