Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hushållens förväntningar på bostadspriserna vände uppåt i juli. Arkivbild.

Tror på hetare marknad efter floppen

Osäkerhet präglar boprisernas utveckling men nu räknar flera hushåll med prisökningar. De havererade förhandlingarna om bostadspolitiken kan vara en förklaring.

- När samtalen bröt ihop och det stod klart att det inte blir någon blocköverskridande överenskommelse uppfattade nog många det som att flera åtgärder – förutom några mindre – inte blir av, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Efter nedgångar i maj och juni vände hushållens förväntningar på bostadspriserna uppåt i juli, enligt SEB:s återkommande boprisindikator.

Av hushållen som har svarat på undersökningen uppger 61 procent att de tror på stigande priser under det kommande året. Det är en uppgång med fyra procentenheter från förra månaden.

Andelen som tror på fallande priser har sjunkit till 14 procent, från 20 procent förra månaden.

Någon tydlig trend för förväntningarna är dock svår att utläsa, enligt Jens Magnusson. De strukturella orsakerna till de höga priserna – så som bostadsbristen – kvarstår samtidigt som regeringen och Finansinspektionen flaggat för fler åtgärder mot hushållens skulder.

- Om regeringen skulle svänga och komma nya stora förslag i åtstramande riktning skulle det få effekt både på förväntningarna och på de faktiska priserna.