Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Banken SEB förutspår långsamma räntehöjningar i bostadsdriven inbromsning (Arkivbild).

Trög bostadsmarknad bromsar ekonomin

Stormen på bostadsmarknaden är inte över. Under 2019 väntas priserna falla ytterligare 3–4 procent. Det skriver banken SEB i en ny rapport där förväntningarna på BNP-tillväxten skruvas ner rejält.

- De krafter som skulle motverka det minskade bostadsbyggandet; exportsektorn och starkare konsumtion allmänt, har inte kommit. Så vi har ingenting som balanserar nedgången i byggandet, säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.

Enligt bankens prognos kommer bostadspriserna att falla 3–4 procent efter fjolårets stabilisering. vilket ger en total nedgång på cirka 10 procent sedan toppen 2017.

Samtidigt väntas antalet nybyggda bostäder, enligt Håkan Frisén, minska med cirka 20 000 per år till omkring 45 000 om året.

- Även om vi får en nivå på bostadsbyggandet som är hyfsad i ett historiskt perspektiv, så är det ett negativt tillskott på BNP-tillväxten, säger han.

Liknar tidigare svackor

BNP-tillväxten för 2019 väntas landa på 1,6 procent. Siffran är en rejäl nedjustering jämfört med förra kvartalet då banken förutspådde en tillväxt på 2,2 procent. Inbromsningen i bostadsmarknaden beskrivs som den främsta orsaken, medan volatila finansmarknader och politisk osäkerhet kring handeln också spelar in.

- Det är ingen riktig lågkonjunkturdynamik, säger Frisén som ser likheter med tidigare ekonomiska svackor i slutet på 1990-talet och efter eurokrisen 2011-2012.

Den starka kopplingen till tysk industri gör dock att Sverige berörs av den tyska industriavmattningen.

Expansiv finanspolitik

Höga elpriser förväntas hålla inflationen uppe under våren, men väntas sedan falla tillbaka under 1,5 procent. Detta talar för att Riksbanken nöjer sig med en räntehöjning per år, skriver banken. Vid slutet av 2019 väntas reporäntan ligga på 0,25 procent.

Vidare skriver banken att en expansiv finanspolitik, fortsatt låga räntor och en svag krona väntas förhindra en recession.

Arbetslösheten väntas plana ut omkring 6 procent och under 2020 väntas ekonomin växla upp igen när det negativa bidraget från bostadsbyggandet klingat av.