Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teslafordon – däribland en Model 3 till höger – parkerade utanför en möteslokal i Peking. Bilden togs när Teslas vd Elon Musk besökte Kina och träffade premiärminister Li Keqiang i januari.

Tesla 3 ute på gatorna i Europa och Kina

Leveranserna av den omtalade mindre elbilen Model 3 har börjat i Kina, lite tidigare än väntat, meddelar Tesla. Även i Europa har leveranserna börjat, och i veckan kan det vara Sveriges tur.

Men den amerikanska batteri- och biltillverkaren har eventuellt bråttom, med tanke på att Kinas tullar på bilimport höjs till 40 procent om inte Peking och Washington kommer överens om handeln snart. Presidenterna Xi Jinping och Donald Trump har utlyst en "smekmånad" då inga tullar införs, men den löper ut vid månadsskiftet.

Teslas vd Elon Musk besökte Kina i januari, bland annat för att få fart på bygget av Teslas nästa fabrik, i Shanghai. Tills den är klar skeppas alla Teslabilar som säljs runtom i världen från fabriker i USA. Därmed riskerar företaget även att hamna i kläm när USA och EU fortsätter bråka om bilhandeln. Också i det fallet hotar nya tullar.

"En tsunami"

Sedan 2017 har Model 3 fram till nu bara levererats i Nordamerika. Trots det blev den världens mest sålda elbil förra året. I hemmadelstaten Kalifornien är Model 3 den för tillfället mest populära bilen alla kategorier, enligt statistik för andra halvåret 2018 publicerad av branschsajten Clean Technica.

De första leveranserna i Kina skedde enligt Teslas besked i fredags. Enligt medieuppgifter är intresset där mycket stort, med vad som kallas "en tsunami" av beställningar. Det är dock oklart hur det blir med dessa om tullarna chockhöjs.

Över en halv miljon

I Europa har mottagandet av det som kallats Teslas första modell för vanliga plånböcker varit något svalare, sedan det framkommit att de billigare varianterna av Model 3 dröjer. Med tiden ska det komma en version med startpris i USA på 35 000 dollar (325 000 kronor), men för tillfället kostar Model 3 i Europa motsvarande över en halv miljon kronor, även på subventionerade marknader som Norge och Danmark.

De första kunderna i länder som Nederländerna och Norge har dock fått sina Model 3. Enligt vittnesmål på sociala medier har även de första kundexemplaren av bilen anlänt till Sverige, och eventuellt kan de komma ut på gatorna under den kommande veckan.