Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telias vd Johan Dennelind är på plats på mobilmässan i Barcelona. Arkivbild.

Telia om Huawei: Större fråga än en leverantör

Telias vd Johan Dennelind står fast vid valet av kinesiska Huawei som leverantör. Samtidigt kräver Vodafones vd Nick Reid att USA delar med sig av bevisen mot det spionerianklagade företaget.

Striden mellan amerikanska myndigheter och kinesiska Huawei har redan på förhand bedömts ta stor plats på mobilmässan i Barcelona som annars brukar fokusera mycket på nya produkter och tekniker.

- Vi behöver en faktabaserad riskbedömning, säger Nick Reid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Barcelona.

Förra månaden meddelade den brittiska telefonoperatören att företaget pausar användningen av teknik från Huawei i Europa tills vidare.

Delaktiga globalt

Svenska Telia har en något försiktigare ståndpunkt.

- Vi har varit ute och satt vår position tidigt och har inte ändrat vår syn. Det här är en större fråga än en leverantör, ett land, säger Johan Dennelind, till TT över telefon från mässan.

Telia har i dag Huawei som leverantör i några länder, som Dennelind inte vill specificera. Och man väljer sina leverantörer med omsorg, säger han.

- Vi har Huawei som en viktig leverantör i dag, så självklart vågar vi det. Skulle det dyka upp saker genom de diskussioner vi har får vi hantera det. Det är vår tydliga position. Fram tills dess är det nästan oansvarigt att göra något annat.

Enligt honom sätter debatten som pågår fingret på vilka frågor Telia behöver säkra att få svar på både från leverantörer och från myndigheter i de länder där bolaget agerar.

- Vi är delaktiga både lokalt och globalt i den här frågan.

Balanserad syn

Säkerhetsfrågan pekar han ut som den absolut viktigaste för telekombolagen för att kunna skapa förtroende.

- Det är ingen ny fråga. Sen att den nu poppar upp med ett företag i fokus har flera skäl, säger Johan Dennelind.

Johan Dennelind vill inte ge sin syn på hur det skulle påverka branschen om fler länder skulle införa förbud mot Huawei.

- Vi kan inte spekulera i vad någon annan kanske kommer att göra. Det är väldigt få länder som gjort slag i saken och infört sanktioner eller liknande. Majoriteten har faktiskt fortfarande en balanserad syn, att man tittar på och utreder frågan, säger han.

Dennelinds förhoppning för den veckolånga mässan är att diskussionerna kring 5G och säkerhet ska blir mer konkreta.

- Det tror jag att vi kommer att se. Det behövs komma ner en nivå innan vi ser hur vi ska ta 5G vidare på ett bredare plan i Sverige, säger Johan Dennelind.