Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbank slog förväntningarna

Svenska banker går starkt. Swedbanks delårsresultat överträffar analytikernas förväntningar, precis som Handelsbanken och SEB tidigare gjort. Aktien steg till en början men vände ner under förmiddagen och ligger nu på minus.

Swedbank redovisar en rörelsevinst på 6 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7,3 miljarder kronor motsvarande period 2016.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5,7 miljarder kronor.

- Det är väldigt starkt resultat av de rätta skälen. Vi har ökade bolånevolymer, både i Sverige och i Baltikum. Däremot ser fortfarande vi en tämligen blygsam efterfrågan på företagsutlåning, som ni ser har vi en liten nedgång där. Provisionsnettot steg under kvartalet, det är en mycket hög aktivitet inom både betalningar och kort och dessutom en stark aktiemarknad, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen på en telefonkonferens.

Viktiga steg

Enligt Bonnesen har Swedbank fattat flera strategiskt viktiga beslut under första halvåret. Hon vill lyfta fram köpet av betalningstjänsten Payex, som har godkänts av Konkurrensverket. Swedbank väntar nu på grönt ljus från Finansinspektionen och att den norska konkurrensmyndigheten ger sitt godkännande.

- Detta är ett mycket viktigt förvärv för oss och något som vill har velat göra under en längre tid. Bolagen passar perfekt ihop, vi har jobbat med dem i 30 år och känner dem väldigt väl. Det är ett mycket innovativt bolag, vilket passar oss väl, säger hon.

Stabila marginaler

Swedbank växer på bolånemarknaden men har inte ökat sina marginaler.

- Vi har ökat våra volymer inom bolån men vi ligger fortfarande under marknadstillväxten. Marginalerna är stabila, i linje med förra kvartalet. Det är mycket prat om en bostadsbubbla men jag känner mig väldigt trygg med det vi har på vår balansräkning och den portfölj vi har och också med nyutlåningen, säger Birgitte Bonnesen.