Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huawei möter motstånd. Arkivbild.

Sverige överväger stänga ute Huawei

Norge kan utesluta den kinesiska telekomjätten Huawei från att bygga ut 5G-teknik och hänvisar till risken för spionage. Även Sverige utreder om det kinesiska företaget ska stängas ute.

Sedan tidigare har bland andra USA och Storbritannien stoppat kineserna från att bygga 5G med hänvisning till misstankar om spionage via telenäten.

Även den norska regeringen funderar nu på hur man ska ställa sig inför byggandet av den nya 5G-tekniken.

- Frågan har högsta prioritet... vi vill ha det här på plats innan vi bygger nya telenätverk, säger Norges justitieminister Tor Mikkel Wara till nyhetsbyrån Reuters på onsdagen.

Norska staten är storägare i teleoperatören Telenor som sedan tidigare har använt sig av Huawei som leverantör av 4G-nät i bland annat Norge.

Frågan diskuteras

Även i Sverige utreds frågan och regering samt berörda myndigheter tittar på vilka aktörer som ska få tillstånd att bygga ut den nya 5G-tekniken.

- Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl-Martin Vikingsson, pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Men eftersom Sverige styrs av en övergångsregering är situationen inte helt enkel. Enligt Carl-Martin Vikingsson hoppas man att den regering som tillträder tar tag i frågan snarast.

- Vi har ju ingen riktig regering. Men en regering som sitter har naturligtvis som uppgift att bevaka och följa frågan och att vara i dialog med de berörda myndigheterna och informera sig om hur läget är och vad som finns för åtgärder.

Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) som tilldelar tillstånd om utbyggnaden av bland annat 5G finns inga beslut om att stänga ute Huawei.

- Jag vet bara att regeringen tittar lite på den här frågan, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Förbjöd anställda

I augusti förra året undertecknade USA:s president Donald Trump ett förbud för regeringsanställda att använda Huaweis produkter, vilket samtidigt var steg i den handelskonflikt som pågår mellan USA och Kina. Han överväger även att utfärda en presidentorder om att förbjuda användningen hos amerikanska företag.

USA uppmanar sina allierade att inte anlita Huawei när de bygger ut 5G-nätet och i Storbritannien har operatören BT redan stängt ute företaget.