Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan techjätten Huawei hamnat i frontlinjen i handelskriget mellan USA och Kina är svenska företag på helspänn. Arkivbild.

Svenska operatörer på helspänn kring Huawei

Allt fler globala teknikföretag ger kinesiska Huawei nobben. Ledande svenska mobiloperatörer följer utvecklingen noga men har i dagsläget inga planer på att skrota samarbetet.

Den japanska teknikjätten Panasonic är det senaste i raden av företag som avslutar samarbetet med Huawei och dess dotterbolag. För Panasonic rör det sig bland annat om leverans av elektronikdelar.

Nyligen meddelade de brittiska telekombolagen Vodafone och EE att de ratat Huawei från sina 5G-nätverk. Även brittiska chiptillverkaren Arm har avslutat samarbetet med den kinesiska techjätten.

De svenska operatörerna Telia, Tele 2 och Telenor är dels återförsäljare av Huaweis mobiltelefoner, dels är Huawei en av flera leverantörer av komponenter till befintliga mobilnätverk.

Ralf Bagner, pressansvarig på Telia, säger till TT att man arbetar med att analysera situationen för att förstå vad den innebär för företaget och dess kunder.

- Vi måste ha en helt klar bild av vad det här kommer att innebära innan vi kan fatta några beslut, säger han.

Osäkerhet kring 5G

Även Tele 2 meddelar att man följer utvecklingen noga.

- Kortsiktigt har vi sett att man från Androids sida ska fortsätta att supporta de mobiler som finns på marknaden, men vilken effekt det får för framtida mobiltelefonmodeller håller vi fortfarande på att utvärdera. Jag gissar att det sista ordet från de här stora bolagen inte är sagt ännu, säger Joel Ibson, kommunikationsansvarig.

Tele 2 delar i dag sitt 4G-nät med Telenor och sitt 3G-nät med Telia. Huruvida Huawei även är leverantör till det kommande 5G-nätverket vill ingen av operatörerna svara på.

- Vi har strategiska samarbeten med Ericsson i Sverige och Nokia i Finland. I övrigt säger vi ingenting om det eftersom det inte finns några beslut, säger Ralf Bagner.

Joanna Röckner Lindgren, pressansvarig hos operatören Tre som också säljer Huaweitelefoner skriver i ett mejl till TT att de fått flera samtal från kunder som har frågor kring Huawei.

Börser i chock

Inte heller Tre kan i dagsläget ge något besked om det framtida samarbetet med Huawei.

"Det har bara gått några dagar sedan beskedet, vilket gör att informationen fortfarande är knapphändig. Läget kan förändras snabbt och vi vill inte dra några förhastade slutsatser."

Även Telenor fortsätter att sälja Huaweitelefoner som vanligt. I en kommentar till TT skriver kommunikationschefen Mikko Viitala att företaget informerar de kunder som vill köpa en Huaweitelefon om läget och att företaget inväntar mer information.

Beskedet från Vita huset om att USA:s president Donald Trump svartlistat Huawei ledde tidigare i veckan till att amerikanska Google fattade beslut om att stoppa samarbetet med Huawei vilket sände chockvågor världen över och fick kinesiska börser att falla. Effekten mildrades dock när stoppet sköts upp till augusti.