Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett hundratal sophämtare samlades vid företagets lokaler i Älvsjö i södra Stockholm när den vilda strejken bröt ut.

Strejkande sopåkare sade upp sig

Den vilda strejken lönade sig inte för sophämtarna – cirka 65 personer har nu sagt upp sig.

Sopstrejken på Reno Norden, som pågått i en vecka, tog en dramatisk vändning på onsdagen.

- Vi hade möte i morse och kände att det händer ju ingenting. Så vi bestämde att vi säger upp oss. Det är skönare att få ett slut på det här, säger Peter Börjesson, en av dem som sagt upp sig, när TT träffar honom utanför kontoret.

Om inte sophämtarna som deltog i den vilda strejken skulle återgå till arbetet skulle de bli avskedade. Enligt Peter Börjesson var det en avgörande anledning till att de nu själva sade upp sig i stället.

- Vi får nya liv nu kanske. En del börjar söka nya jobb. Och självklart så finns det säkert en möjlighet att arbetsgivaren förstår att de är tvungna att betala den lön vi alltid har haft. Så det finns den chansen också, tror jag, säger Peter Börjesson.

Sänker inte löner i Sverige

Sophämtarna ska enligt ett pressmeddelande ha varit beredda att gå med på en lönesänkning på 5 procent, men det räckte inte.

Reno Norden skriver på sin hemsida att man har erbjudit de strejkande renhållningsarbetarna att behålla dagens lönenivåer på cirka 35 000 kronor i månaden. Motkravet var att sopåkarna skulle öka sin arbetstid per dag med ungefär en timme och gå från att arbeta i genomsnitt 29,5 timmar per vecka till 34,5 timmar per vecka. Det har sophämtarna sagt nej till.

- Man sänker inte lönerna i Sverige, så är det, säger Francisco Acosta.

TT: Hur var reaktionerna när ni sa upp er?

- Det är blandade känslor, vi har samarbetat med dem på kontoret i många år. Man har en relation och det är sorgligt. Men vi är stolta över att vi är enade, vi accepterar inte lönedumpning.

Lagt ner arbetet

På onsdagen förekom också uppgifter om att även sophämtarna på Liselotte Lööf lagt ner arbetet. Därmed skulle hela Stockholm stå utan sophämtning.

Men det dementerar Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

- Vi har varit i kontakt med Liselotte Lööfs ägare och han säger att så inte är fallet, utan de har hämtat som de ska i dag, Vi har också för säkerhets skull stämt av med Fortum om det har vägts in några Liselotte Lööf-bilar där och det har det. Så det ser ut som att det inte stämmer, säger hon.

Enligt Katarina Johansson fungerar sophämtningen i Stockholm tämligen väl trots den vilda strejken.

- I dag rullar det ännu mer fordon än vad det har gjort tidigare. Det har kommit in fler resurser hos Reno Norden så att man kan bemanna upp bilarna med tre personer för att underlätta.

Reno Norden har drivit ärendet till Arbetsdomstolen, där varje sopåkare riskerar skadestånd på uppemot 5 000 kronor. Beslut väntas på fredag.