Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Suget ökar efter att fira jul i fjällen. Bokningsläget i de svenska skidanläggningarna är mycket starkt. Arkivbild.

Stort sug efter julfirande i skidbacken

Suget efter att fira jul i fjällen ökar. Totalt 400 000 svenskar väntas fira jul eller nyår i någon av de svenska skidanläggningarna, visar bokningsläget.

Jämfört med förra året har ett stort antal skidanläggningar en tydlig positiv utveckling för bokningsläget under jullovet, enligt Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).

- Vi har en jättefin kalenderjul i år som påverkar att det ser bra ut med ledighet och som gör att det passar bra. Men sedan har vi haft en kanonfin säsongsstart med mycket snö i fjällen och många anläggningar som redan har öppnat. Det är upp till en meter snö på sina ställen, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

60-tal anläggningar

Redan nu har ett 60-tal skidanläggningar öppnat. Till jul öppnar ytterligare skidanläggningar och under mellandagarna beräknar även fler backar i södra Sverige att öppna.

- Man har öppnat redan nu i Romme och i Kungsberget, de här nära anläggningarna. Och till exempel Isaberg i Småland kommer att öppna nu till jul.

- Det finns en jättestark tradition kring att åka skidor i fjällen och att fira jul i en fjällstuga med skidåkning som vi ser fortsätter. Och en del anläggningar har gjort stora satsningar, både på nya liftar och backar men också boende som gör att fler faktiskt har möjlighet att komma till skidanläggningarna, säger Rodling

Investeringar

Totalt investerade svenska skidanläggningar över 400 miljoner kronor i liftar och nedfarter under 2016. Försäljningen av liftkort slog rekord förra året med 1,5 miljarder kronor, en siffra som nu ser ut att slås.

Titti Rodling ser en ytterligare förklaring till den uppåtgående trenden:

- Vi ser också att man vill röra på sig. En aktiv livsstil och vara ute tillsammans med nära och kära.