Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turisterna väljer andra resmål än Turkiet efter sommarens oroligheter. Arkivbild.

Stort resesug trots dåd

Sommarens blodiga dåd och oroligheter har inte fått svenskarna att avstå utlandssemestern.

Våld har skakat flera populära semesterorter – terrordådet mot nationaldagsfirare på franska rivieran, det blodiga kuppförsöket i Turkiet och senast sprängdåd på flera platser i Thailand.

Men turisterna väljer ändå inte att hålla sig hemma. Både svenska och internationella resebyråer uppger ett fortsatt högt antal bokningar, i linje med eller högre än i fjol.

"Gått bra"

- Vi jämför med en remarkabel sommar förra året då det var så dåligt väder, men det har ändå gått bra den här sommaren jämfört med normalt. Framför allt har Mallorca gått väldigt bra. Många har valt det framför till exempel Turkiet, säger Magdalena Öhrn.

Utöver Spanien har många också valt att åka till länder som Kroatien och Grekland.

Även Fritidsresor har upplevt ett högt resesug.

- Sommaren har gått bra så tillvida att antalet resor är det samma, även om det i sommar har skett en omfattande förflyttning från Turkiet och andra länder. Volymen till Turkiet har vi halverat, Mathias Bergendahl.

TT: Har attentaten i Thailand påverkat antalet bokningar?

Ökar försäljningen

- Helgen efter bomberna låg vi 20–25 procent under den föregående helgens bokningsnivå. Normalt efter den här typen av händelser brukar man kunna se den typen av effekter cirka en vecka framåt.

Fritidsresors tysk-brittiska moderbolag TUI uppger också att koncernen ser ut att sälja fler resor i år än i fjol, oroligheterna till trots.

Destinationerna som tappat mest är Turkiet, Egypten och Tunisien, enligt TUI.

Samtidigt som resebolagen klarar sig bra efter årets dramatiska händelser har de globala flygbolagen tappat på börsen samtidigt som bland annat viktiga amerikanska jämförelseindex gått upp.