Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilar passerar en miljözonsskylt där bara bilar med låga utsläpp får passera i Frankfurt.

Stopp för dieselbilar i tyska städer

Tysklands högsta förvaltningsdomstol går på miljövännernas linje och ger klartecken för förbud mot äldre dieselbilar i tyska städer. Beslutet kan säkert skapa oro för de omkring 1,3 miljoner ägarna till äldre dieselbilar som väntar på besked om hur miljözonerna ska utformas i Sverige.

I praktiken handlar det tyska beslutet om dieselmodeller som inte uppfyller EU:s gränskrav för utsläpp av kväveoxider (NOx), som enligt regleringen euro6 gäller för årsmodellerna 2015 och fram till i dag.

I Tyskland rullar över tio miljoner personbilar med dieselmotorer och bara i runda tal en fjärdedel klarar euro6. Det är för övrigt en sanning med modifikation eftersom oberoende tester visar att en majoritet av de nya modellerna, som uppges klara euro6, i praktisk körning inte ens är i närheten.

Den stora stridsfrågan framöver blir hur dessa miljoner bilägare ska hanteras, inte minst politiskt. Ska de själva stå får kostnaden när värdet på bilarna sjunker drastiskt eller ska de kompenseras och i så fall av vem?

I kölvattnet av den stora dieselskandalen har flera tillverkare försökt att få ner utsläppen genom att ställa om bilarnas mjukvaror, men det är tveksamt om det räcker för att bilarna ska godkännas. För effektivare rening krävs ny hårdvara.

Formell påverkan

Domen i Leipzig får ingen formell påverkan på ett svenskt beslut om miljözoner, men kommer sannolikt att elda på den redan heta dieseldebatten i Europa, där flera storstäder går på förbudslinjen.

- Det var kanske ett lite överraskande beslut även om man ser utvecklingen i flera europeiska länder där det har blivit både en juridisk och politisk fråga och det är därför vi går framåt med förslaget om miljözoner. Det är viktigt att kommunerna får ett verktyg för att möta kraven på förbättrad folkhälsa, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Förutsägbarhet viktigt

I Sverige finns det enligt Transportstyrelsen nära 1,9 miljoner personbilar med dieselmotorer. 1,3 miljoner av dem uppfyller inte euro6. Även här handlar det för politikerna om hur den stora gruppen ska hanteras.

- Framför allt måste miljözonerna utformas på ett sätt som både ger tillgänglighet men som samtidigt sätter folkhälsan i förgrunden. Det är skälet till att vi inte tänker utgå från Transportstyrelsens förslag (bland annat att miljözoner kan införas redan 2020) utan det blir ett modifierat förslag, säger Eneroth som är ansvarig minister för frågan.

- Det är viktigt att det finns en förutsägbarhet för konsumenterna.

Stockholm stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är den i Sverige som hårdast har drivit frågan om dieselförbud i vissa delar av Stockholm. Han välkomnar det tyska domstolsbeslutet.

"Det viktiga är att gränsvärdena (för) kväveoxid gäller och ska följas. För att minska antalet människor som dör i förtid på grund av dålig luft är det mycket betydelsefullt att de äldre dieselbilarna försvinner från gatorna" säger han i en kommentar.