Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visning av bostadsrätt i Midsommarkransen för spekulanter. Arkivbild.

Stillastående bopriser "tyder på stabilitet"

Bostadspriserna stod stilla under oktober månad. Det trots 16 000 bostadsförsäljningar – en omsättningstakt högre än både maj och september.

Undantaget är Malmö län där priserna på bostadsrätter gått ned med två procent i oktober – och Stockholms län där priserna på bostadsrätter gått upp med en procent och priserna på villor gått ned med en procent jämfört med månaden före.

I övrigt ligger prisutvecklingen för villor och bostadsrätter på plus minus noll, såväl i riket som helhet som i de tre storstäderna, visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

- Det är intressant på så vis att det ändå sker under en sådan hög omsättning, säger analyschefen Per-Arne Sandegren.

"Tyder på stabilitet"

Oktober brukar vara en intensiv månad för bostadsmarknaden, men med 16 000 bostadsförsäljningar är omsättningstakten till och med högre än både maj och september som normalt får toppnoteringen.

- Det tyder på en viss stabilitet, i synnerhet om man jämför med förra hösten då egentligen hela Sverige och framför allt Stockholm präglades av stora prisnedgångar.

I centrala Göteborg, Stockholm och Malmö har priserna för bostadsrätter stannat på minus fem respektive fyra och tre procent jämfört med för ett år sedan. Då kostade en lägenhet i Stockholm i genomsnitt 93 000–94 000 kronor per kvadratmeter, att jämföra med dagens priser på i genomsnitt 87 000 kronor per kvadratmeter.

Rekordutbud

Orsaken till att priserna inte går upp trots den höga omsättningen kan bero på det höga utbudet, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet. Enligt Hemnet är utbudet av bostadsrätter nu det högsta sedan mätningarna startade 2014, vilket gör att det fortfarande är köparnas marknad.

- Mäklarna säger att marknaden är trögare jämfört med för ett och ett halvt år sedan och att det framför allt beror på bankernas tuffare kreditgivning och amorteringskrav, säger Tell.

- Ytterligare frågetecken just nu är ju det parlamentariska läget. Att Riksbanken flaggat för räntehöjningar är också saker som kan ha en psykologisk påverkan.