Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallands Affärers Christian Albinsson på affärslunch med Johan Staël von Holstein på Story Hotell i Stockholm.

Staël von Holstein utmanar Google

Han känns igen som företagsledaren som gav ”it-bubblan” ett ansikte i början av 2000-talet. Den Halmstadbördige Johan Staël von Holstein har sedan dess fått mycket stryk i media, men är nu tillbaka – lika beslutsam som vanligt, men med ett nytt fokus.

– 2012 har varit ett skitår hittills, börjar Johan vår intervju och låter ganska dämpad.
– Just nu står jag inför ett vägskäl, antingen flyger projekten eller så blir det katastrof. För frugans och barnens skull hoppas jag att det vänder för mig nu, jag behöver lite flyt. Jag har hittills varit som friidrottaren Sven Nylander som kämpat hela livet för att vinna något stort men som alltid slutat fyra.
Sedan några år tillbaka bor Johan och hans familj i Singapore, men när Hallands Affärer träffar honom för en lunch på Story Hotel i Stockholm är han hemma i Sverige på ett snabbt besök. I Singapore jobbade han till och med 2009 med att utveckla företagsinkubatorn iQube då plötsligt styrelsen i bolaget uppmanade honom att sluta.
– Jag hade genomgått två hjärtoperationer och läkarna sa att jag var tvungen att ändra min livsstil, vilket jag försökte ta till mig. Jag vill ju inte lämna hustrun med en massa skulder. Jag måste därför ha ett annat fokus än tidigare, nu måste jag tjäna pengar och ta mycket betalt.
Anledningen till att familjen flyttade till Singapore var att Johan ville ge sina barn en internationell och mångkulturell uppväxt. Dessutom är det enligt honom tryggt och säkert. ”Det sker fler misshandlar i Sverige på en dag än på ett helt år i Singapore”, hävdar han.
På somrarna är familjen dock hemma i Tylösand och om de flyttar hem till Sverige någon gång är det till Halmstad som flyttlasset kommer att gå.
– Jag har gjort Stockholm redan, det ligger för långt ifrån Centraleuropa. Halmstad ligger väldigt bra till geografiskt och är lugnt och fint.
Just nu ägnar Johan sin tid åt att förvalta sitt ägande i företagsinkubatorn Iqube som i sin tur äger minoritetsposter i 68 olika bolag. Dessutom har han den senaste tiden missionerat om att Google och Facebook håller på att ta över våra liv, vilket enligt honom kan leda till fatala konsekvenser.
– Om jag får rätt blir det katastrof. Folk orkar inte opponera sig, vilket jag inte förstår. Jag gillar inte hur världen håller på att förändras. Frågan är var gränsen går när Google och Facebook vill tjäna ännu mer pengar för att motsvara sina värderingar på börsen. Vad kommer företagen att göra med databaserna och informationen om dig och mig? De håller på med rena spionverksamheter och vad händer exempelvis om Facebook säljs till kinesiska staten? Skulle du vilja att kinesiska myndigheter har tillgång till all information om dig? Jag hade inte legat bra till då kan jag säga.
Johan har startat ett bolag som är villiga att ta upp kampen mot Google och Facebook. Det är förstås en gigantisk utmaning.

– Människor måste ha möjlighet att styra själva. Vår idé är att du ska kunna göra allt du kan göra idag, men det är ingen annan som ska kunna ta del av den informationen. Du ska vara fri.

Det känns som att du varje gång satsar mot månen i dina projekt, är det inte klokt att istället försöka realisera idéer som är lite enklare?

– Det är för sent att förändra mitt liv. Jag älskar det internationella och jag har varit med där uppe och känt på hetluften. Jag har inte nått ända fram ännu, men varit nära. Jag blev häcklad för Lets- buyit.com och nu är Groupon värt 41 miljarder. Jag borde inte ha gett upp så tidigt, Letsbuyit.com var före sin tid.


Efter alla projekt som gått fel, med ett dåligt hjärta och efter att ha blivit nedskriven i media, hur orkar du fortsätta?
– För det första kan jag konstatera att livet inte är en popularitetstävling. Dessutom lever jag efter devisen att man måste ta ett personligt ansvar för sitt liv. Jag måste skapa bra förutsättningar för min familj och mina barn och då kan jag inte gå och vara trött och ge upp. Jag har betalat miljarder i skatteintäkter, men det räknas inte verkar det som. Jag är ingen ”ATP-människa”, det finns inga entreprenörer som går i pension.

Var hittar du din energi?
– Jag är väldigt stolt över hur bra det har gått för många av de som har jobbat hos mig genom åren. Jag får många mail från personer som säger att de har inspirerats av mig. Då får jag rysningar. Det är därför jag orkar ta skit