Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna (L), uppger att partiet är överens med Centerpartiet och regeringen om att förlänga stödet för ras i omsättningen till enskilda näringsidkare två månader. Arkivbild.
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna (L), uppger att partiet är överens med Centerpartiet och regeringen om att förlänga stödet för ras i omsättningen till enskilda näringsidkare två månader. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stödet till enskilda näringsidkare förlängs

Stödet till enskilda näringsidkare för tappad omsättning förlängs med två månader, till och med februari nästa år. Kostnaden beräknas till 2,4 miljarder.
Det är regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet överens om.

– Vi vill lämna det här beskedet tidigt för vi ser att många småföretagare har det riktigt tufft nu, säger Mats Persson.

Han befarar att de inledande månaderna på nästa år kan bli riktigt svåra, med risk för ökat antal konkurser. Därför måste diskussionen om ytterligare stöd fortsätta, anser han.

Stödet för tapp i omsättningen har tidigare förlängts året ut. För januari och februari gäller som nu att det kan sökas av dem som driver sina verksamheter som enskilda firmor. Ett krav är en årsomsättning på minst 180 000 kronor och att tappet under januari och februari 2021 sammantaget ska ha varit minst 30 procent jämfört med samma period 2020.

Som mest kan en företagare få 48 000 kronor för de två månaderna, sammanlagt.

Sent i fredags meddelade regeringen och samarbetspartierna att det så kallade omställningsstödet för rörelser som drivs som aktiebolag förlängs till och med februari.

Det följer av att pandemin inte verkar visa några tecken på att mattas av samt att regeringen i fredags även kom med påbud om nya restriktioner som påverkar inte minst handel och restauranger negativt.

Förslagen om förlängda stöd kommer att finnas med i en extra ändringsbudget som regeringen planerar att lägga fram efter årsskiftet.

Lars Larsson/TT