Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är orsaken till Kubals osäkra framtid, den av USA sanktionsutsatta ryska metallmogulen och oligarken Oleg Deripaska. På bilden från ett möte 2006 samtalar han med den ryske presidenten Vladimir Putin. Arkivbild.

Stängt smältverk kan sänka elpris

Om aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall tvingas smälla igen försvinner en elslukare av jätteformat, med fallande elpriser i hela Sverige som följd.

Stängningshotet över Kubal rycker allt närmare. Nuvarande deadline är 12 december, enligt det sanktionsbeslut som USA har tagit gentemot den ryska Kubalägaren Rusals mäktige man Oleg Deripaska.

Vänteläget för Kubal är besvärande för affärerna, och det skapar osäkerhet.

- Vi har ännu inte förlorat några kunder, men det finns förstås en risk för det, säger en talesperson för Kubal.

- Då är det större risk att vi tappar leverantörer, säger talespersonen och pekar på aluminiumtillverkarens enorma behov av el, men även viktiga reservdelar.

Enes död andres bröd

Medan en stängning av Kubal skulle vara ett hårt slag för de närmare 500 anställda och de kringeffekterna det ger för Sundsvall så har det positiv effekt på elsituationen i Sverige. Kubal står för knappt två procent av hela Sveriges elförbrukning, motsvarande produktionen av en tredjedels kärnkraftverk eller förbrukningen hos omkring 170 000 lägenheter. Om den elköparen försvinner så påverkar det priset.

- Inte sett över hela året så mycket, men det är klart det påverkar. Det spelar däremot väldigt stor roll under vintern, under topparna, säger Christian Holz.

När vinterkylan sätter in tvingas Sverige då och då starta reservkraftverken, fossileldade kraftverk. Det skulle kanske inte bli nödvändigt om så mycket el som förbrukas av Kubal försvinner, enligt Holz.

Hoppet lever

Men nu är inte sista ordet sagt om Kubal, långt därifrån. Det jobbas febrilt från branschen och svenska politiker att försöka övertyga amerikanska myndigheter om att häva sanktionsbeslutet mot i första hand västerländska fabriker alternativt skjuta upp datumet.

- Det här ligger högt på agendan i hela Europa, säger Lars-Inge Arwidson, vd på branschorganisationen Svenskt Aluminium, efter att nyligen ha avslutat ett möte med den europeiska branschorganisationen.

Från amerikanskt håll har man också sagt att sanktionerna inte är tänkta att slå mot "hårt arbetande människor" i Sverige. Lars-Inge Arwidson hoppas att det betyder något också.

Hans bästa gissning i nuläget är att det amerikanska beslutet skjuts upp ännu en gång, att man avvaktar mellanårsvalet som är nära förestående.