Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dialect planerar att åter komma igång med säljverksamheten, efter flera försäljningsskandaler uppdagats. Arkivbild.

Skandalbolag gör comeback - får statlig hjälp

Det kritiserade telekombolaget Dialect fick kalla handen av kunder och partners sedan det avslöjats att man lurat äldre småföretagare att köpa onödigt mycket dator- och telefonutrustning. Nu försöker bolagets säljdel åter komma på fötter – och får hjälp av staten med fem miljoner kronor.

SVT Nyheter avslöjade i våras hur Dialects säljare i flera fall lurat äldre att säga ja till orimliga erbjudanden. I ett fall fick en 74-årig småföretagare två lastpallar med mobiler, högtalare och surfplattor – och 56 telefonabonnemang – skickade till sig.

När detta blev känt bröt både Telia och Telenor samarbetet med bolaget. Dialects säljbolag stod då i praktiken inför en konkurs. Men i stället för att lägga ner verksamheten ansökte man om en så kallad företagsrekonstruktion vid Malmö tingsrätt. I samband med det bad bolaget om pengar från den statliga lönegarantin, vilket beviljades, varpå staten klivit in med fem miljoner kronor för att rädda verksamheten.

Dialects nuvarande vd Bodil Prising har avböjt intervju, men kommenterar skriftligen till SVT Nyheter att rekonstruktionsplanerna godkänts av myndigheterna, samt att en del av pengarna ska betalas tillbaka i ett senare skede.