Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Scanias lastbilar har i många år tillverkats i Södertälje. Nu är bolaget via Traton åter på svenska börsen. Arkivbild.

Scania återvänder till börsen

Det är ett positivt besked för Stockholmsbörsen att tyska fordonsjätten Volkswagen börsnoterar Traton, där lastbilsmärket Scania ingår. Det anser sparekonomen Joakim Bornold vid Söderberg & partners.

- Det är förstås kul att en svensk industriklenod kommer tillbaka till börsen, det var en stor besvikelse när Stockholmsbörsen tappade Scania 2014, säger han.

Volkswagen kommer redan "före sommarledigheten" att börsnotera Traton, uppger bolaget i ett pressmeddelande som Dagens industri citerar.

- Stockholmsbörsen är ingen stor börs internationellt, därför är det viktigt att locka de stora industribolagen. Det är viktigt att vi har en stark lokal börs där vi kan investera, säger Joakim Bornold som tror att många svenska pensionsförvaltare kommer att bli aktieägare.

Noteringsplanerna avbröts i mars, men i fredags rapporterade Reuters att Volkswagen hade ändrat sig igen. Och nu sker alltså noteringen inom kort. Aktien noteras både i Stockholm och i Frankfurt.

- Börsnoteringen visar att Scania är den tunga biten i bolaget, det betyder att Scania har klarat sig bra sedan de blev uppköpta.

- Det svarta fåret är MAN, den tyska fordonstillverkaren som man har med sig i paketet. De har det betydligt tuffare och lägre marginaler, säger Bornold.