Riksbanken meddelade förra veckan att man nu räknar med en första räntehöjning under tredje kvartalet 2017. Men SBAB gör bedömningen att inflationen kommer att bli lite lägre än vad Riksbanken räknar med. Därmed tror SBAB att det kommer att dröja lite längre innan styrräntan höjs. SBAB räknar med en första höjning av tremånadersräntan under våren 2018, från 1,69 till 1,90 procent, som följs av ytterligare en höjning under hösten till 2,40 procent i december 2018.
För ett hushåll med ett lån på två miljoner kronor innebär det drygt 1 100 kronor per månad i ökade räntekostnader när räntan höjs från 1,69 till 2.40 procent.
Sänkta prognoser
SBAB har skruvat ner boränteprognoserna jämfört med den tidigare prognosen. SBAB tror fortfarande att de bundna boräntorna börjar stiga efter vintern, men tror nu att uppgången blir lite flackare än vad man tidigare räknat med. Samtidigt bedömer SBAB att det dröjer ända fram till början av 2018 innan den rörliga räntan börjar stiga.
"För den som har marginaler och inte har problem med att ta vissa ekonomiska risker så kan det vara väl värt att välja rörlig boränta i dagsläget", skriver SBAB.
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, för ett liknande resonemang.
- De som har goda marginaler i sin hushållsekonomi och som kan kosta på sig att ligga med rörlig ränta, de hushållen behöver inte springa benen av sig för att binda sina räntor
Läge att binda
Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tycker däremot att man bör binda en del av sina lån.
- Det är för många som har en för stor del av sina lån till rörlig ränta, eller hela sina lån till rörlig ränta. Vi har haft en väldigt stark trend att välja rörlig ränta och det är inte så konstigt för det har blivit billigare och billigare och det har varit en bra affär.
Magnusson betonar att man inte behöva välja mellan rörligt och bundet utan kan ha både och.
- Man kan se en bunden ränta som en försäkring mot obehagliga överraskningar framöver. Då kan man konstatera att försäkringspremien är ovanligt låg nu, därför att även de bundna räntorna fortfarande är väldigt låga, säger Magnusson.