Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av drygt 1 000 tillfrågade bilägare anser 88 procent att det i någon mån är jobbigt att sälja en bil privat. Arkivbild.

Så många tycker bilförsäljning är jobbigt

Svensken skyr begagnathandeln för bilar. Att sälja en bil privat anses vara mycket eller extremt jobbigt av nästan var tredje svensk, enligt en ny undersökning. Missnöjet med bilföretagen är också stort.

Kantar Sifo har på uppdrag av bilhandelsplatsen Wayke, som ägs av branschorganisationen MRF, tagit tempen på svenskarnas syn på begagnatmarknaden och bilhandlare.

Av drygt 1 000 tillfrågade bilägare anser 88 procent att det i någon mån är jobbigt att sälja en bil privat. 28 procent tycker att det är mycket eller extremt jobbigt – bara 25 procent tycker detsamma om att stuka foten. Att sälja bilen upplevs som jobbigare än att deklarera. Däremot upplevs vinterkräksjukan eller en bostadsaffär värre än en bilaffär.

Oseriösa spekulanter

Att vända sig till en bilhandlare anses mindre jobbigt än att göra en privat affär. Trots det har 45 procent mycket eller ganska litet förtroende för bilförsäljare.

Bara politiker har lägre förtroende bland de yrkesgrupper som rangordnas i undersökningen.

Svenskarna tycker att det är jobbigare att sälja än att köpa bil. Den främsta anledningen är oro över oseriösa tidskrävande spekulanter – 28 procent är mycket oroliga – som med hög frekvens hör av sig via telefon, sms och mejl.

Det jobbigaste med att köpa bil uppges vara att man inte litar på säljaren som många tror undanhåller information om exempelvis dolda fel.

I topp bland klagomålen

Enligt Konsumentverket handlade flest, drygt nio procent, av de 119 000 konsumentklagomålen på företag förra året om köp av begagnad bil.

- Det har sett likadant ut de senaste åren, säger myndighetens presschef Hans Lundin.

När det gäller affärer mellan privatpersoner gäller inte Konsumentköplagen utan Köplagen, som inte är tvingande.

- Om det då uppstår en tvist, och säljare och köpare inte är överens, prövar inte Allmänna reklamationsnämnden saken utan tingsrätten. Du har inte heller reklamationsrätt. Så skyddet är starkare om du köper från ett företag, säger Hans Lundin.