Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avspänningen mellan USA och EU hotas efter nya attacker från president Donald Trump. Arkivbild.

Ryssland: Amerikansk ekonomi kommer ta skada

President Donald Trump höjer insatserna på flera handelskrigsfronter med hot om att bland annat med lämna världshandelsorganisationen WTO. Ett misstag, enligt Ryssland finansminister Anton Siluanov.

- Den amerikanska ekonomin kommer att ta skada om inte USA börjar spela enligt regelboken. säger den ryska finansministern på fredagen.

Uttalandet följer på president Donald Trumps utspel i en intervju med affärssajten Bloomberg News på torsdagen. Där riktade presidenten ännu en gång kritik mot världshandelsorganisationen, WTO. Denna gång i ett hot om att USA ska lämna organisationen.

- Om de inte skärper sig kommer jag att lämna WTO.

Har dementerats

Spekulationerna om att USA och Trump ska lämna WTO har förekommit tidigare men i juni gick finansminister Steve Mnuchin ut och dementerade uppgifterna från nyhetssajten Axios att det skulle ske och kallade det en "överdrift".

Det var inte enbart WTO som fick sig en känga i Bloombergs intervju med den amerikanske presidenten. Vapenvilan i tullkriget mellan EU och USA prövas efter att presidenten riktat nya slag mot unionen.

"EU är nästan lika dåliga som Kina, bara mindre", sade presidenten.

Junckers motdrag

På EU-kommissionären Cecilia Malmströms förslag om att gemensamt skrota alla tullar svarade Trump vidare att erbjudandet inte är tillräckligt bra.

Det fick EU-kommissionens ordförande att gå till motattack.

Jean-Claude Juncker replikerar Trumps utspel med att EU kommer att införa biltullar den dag USA går vidare med sina hot.

Han bär dock fortfarande på förhoppningar om att en överenskommelse gällande tullfrågan med USA kan nås och att inga handelshinder för fordon införs.