Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvokoncernens vd Martin Lundstedt. Arkivbild.

Rekordår för Volvo – höjer utdelningen

Lastbilstillverkaren Volvo höjer utdelningen till aktieägarna, och redovisar en kraftigt höjd orderingång i samband med delårsrapporten.

På marknaden var det tummen upp. Vid lunchtid på onsdagen hade Volvoaktien hoppat upp drygt 2 procent.

- Det är det bästa kvartal fyra som har genomförts och det som gläder mig är att vi fortsätter att kunna öka våra leveranser i princip i alla affärsområden, inte minst då lastbilar och anläggningsmaskiner, säger Lundstedt.

Orderingång överraskar

För fjärde kvartalet var vinsten före skatt drygt 6,7 miljarder kronor, upp cirka 400 miljoner kronor jämfört med året innan. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 7 miljarder kronor, enligt Reuters.

Orderingången överraskade positivt och steg till 69 597 lastbilar, en ökning med över 15 000 jämfört med förra året.

TT: Hur ser ni på framtida efterfrågan och orderingångar?

- Vi höjer prognoserna. Vi har en samlad styrka i världsekonomin för närvarande. 2018 blir ett intressant år, säger Lundstedt.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 4:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:25 kronor per aktie.

Analytiker hade i snitt räknat med en höjning till drygt 4 kronor.

Flaskhalsar i tillverkningen

Volvo brottades under förra året med flaskhalsar i tillverkningen. Den starka efterfrågan innebär en fortsatt utmaning, men Lundstedt går inte in på några detaljer:

- Efterfrågan är otroligt stark runt om i världen, vi har en samlad uppgång. Det kommer att vara ett fortsatt tryck på detta och det gäller att hitta en balans på orderbok och leveranser, säger han.

Martin Lundstedt är nyss hemkommen från Davos, där han närvarade vid en middag med Donald Trump.

TT: Vilka var dina intryck?

- Det var en middag som var liten i ett sammanhang med den amerikanska presidenten. Att Volvo var inbjudna beror på att Volvo är starka i Nordamerika, säger Martin Lundstedt.

"Marknaderna går för fullt"

Från analytikerhåll togs rapporten emot med glada miner. Enligt Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken, ser 2018 ut att bli ett unikt år då båda marknaderna, Nordamerika inklusive Mexico samt Europa, samtidigt når över 300 000 sålda tunga lastbilar.

- De marknaderna går för fullt nu, säger Engellau.

Enligt Engellau kommer nya utsläppskrav i USA 2020 vilket sannolikt bidrar till att även 2019 kommer att vara ett starkt år där. Europa är inne på andra året med en försäljning på över 300 000 tunga lastbilar.

- Det vi ser nu är att södra Europa börjar byta ut en gammal flotta, det var väldigt länge sedan, säger Engellau.

TT: Det har under en tid talats om att Volvo har problem med flaskhalsar i produktionen, hur allvarligt är det?

- Det är klart att det är ett problem när man har flaskhalsar. Sedan är det så att det är svårt att inte få det när man får den här typen av efterfrågeförändring. Erfarenheten från tidigare sådana här situationer gör att man är bättre rustad, säger Hampus Engellau.