Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om Mats Qviberg frias från misstankar om brott i samband med HQ-kraschen kan fler processer vara att vänta, enligt hans advokat.

Qviberg kan stämma staten – igen

Det rättsliga efterspelet kring kollapsen i HQ Bank kan svälla ytterligare om finansmannen Mats Qviberg och de andra åtalade nyckelpersonerna frias. På tisdag kommer domen.

- Om vi får rätt och det visar sig att vår uppfattning är korrekt, då har Finansinspektionen agerat vårdslöst. Då blir nästa fråga om man ska stämma staten på den grunden. Mats Qvibergs livsverk har slagits sönder, säger advokaten Hans Strandberg som försvarat Qviberg i den flera månader långa rättegången.

I slutet av augusti är det sex år sedan investmentbanken HQ Bank fick sitt tillstånd indraget av Finansinspektionen (FI). Två dagar senare kom beskedet att bolaget tvångslikviderades och HQ-kraschen var ett faktum. Men vad som utlöste den har sedan varit trätoämnet för flera rättsprocesser.

Fler processer

Men på tisdag sätter tingsrätten ner foten avseende brottsmisstankarna som har riktats mot Mats Qviberg, som var ordförande för moderbolaget HQ AB, och ett antal av HQ Banks främsta företrädare och revisor.

Enligt åklagaren har direktörerna, med revisorns hjälp, gjort sig skyldiga till grovt svindleri – ett brott som kan ge mellan sex månader och upp till sex års fängelse. Flera av de misstänkta åtalas också för grovt bokföringsbrott.

Något slut för de rättsliga stridigheterna innebär tingsrättens dom däremot inte – oavsett om domen överklagas eller inte. I november tas HQ-härvan upp i Stockholms tingsrätt på nytt. Då i form av ett gigtantiskt skadeståndsmål där Mats Qviberg, med flera, stäms på miljardbelopp av det som kvarstår av HQ.

"Stora påtryckningar"

Dessutom kan Qviberg stämma staten ännu en gång om han frias på tisdag. Det uppger hans försvarare Hans Strandberg. Qvibergs senaste stämning mot staten gällde Ekobrottsmyndighetens hantering av brottsmistankarna mot honom. Den här gången gäller det FI:s beslut att dra tillbaka HQ:s banktillstånd

- Vi menar att åklagaren har väckt åtal under påtryckningar av FI som vill försvara ett galet beslut och med stora påtryckningar från de ekonomiska intressen som har gått in och tagit över HQ, säger Strandberg som liksom övriga försvare väntar sig en friande dom.

Inväntar domen

Åklagaren Martin Tidén vill inte ge några närmare kommentarer före tisdagens dom.

- Efter domen på tisdag kommer jag att hålla en presskonferens. Då kan jag tala mer om det, säger han.

TT: Tror du fortfarande på en fällande om?

- Ja, annars hade jag agerat.