Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En syn som kan bli mer sällsynt. Arkivbild.

Postnord vill införa glesare utdelning

Från i höst vill Postnord inleda ett test med att dela ut post varannan dag på vissa platser. Från nästa år är planen att det genomförs i hela landet, enligt ett utskick på Postnords interna nät, skriver Sekotidningen.

Genomförs beslutet lär det innebära personalneddragningar, och den lokale fackordföranden Johan Lindholm är upprörd över att företagsledningen inte inlett en dialog med facket innan beslutet var taget.

- Jag är förvånad och förbannad. Svaret från arbetsgivaren har varit att de inte varit redo för samverkan. Då blir vi naturligtvis upprörda när det plötsligt dyker upp information på Postnords intranät om att man ska genomföra ett test, säger han till Sekotidningen.

Måste få klartecken

Bakom beslutet ligger den kraftiga nedgången i brevvolymen.

Post- och telestyrelsen (PTS) måste först ge klartecken till den glesare utdelningen.

- Det finns inget färdigt förslag än – Postnord har bara nämnt för oss att de har en idé om att göra ett pilotprojekt på en begränsad geografisk yta, säger Olof Bjurö, chef för postavdelningen på Post- och telestyrelsen, till TT.

PTS väntar nu på ett underlag från Postnord, med beskrivning av hur projektet ska gå till, vilka riskbedömningar som görs, vilka konsekvenser som kan uppstå för de som skickar och tar emot brev samt hur det kommuniceras till berörda.

Finns undantag

- Vi ser med viss positivitet på idén, men först behöver vi ett ordentligt underlag. Redan i dag finns ju undantag på flera platser i landet där post inte delas ut varje dag på grund av geografiskt läge, säger Bjurö.

Vilka diskussioner som förts, eller inte förts, mellan Postnord och facket är ingenting som PTS tar med i sin bedömning.

- Hur Postnord väljer att kommunicera internt är deras sak. Det viktiga för oss är att vi får ett bra underlag utifrån det jag nämner, säger Bjurö.