Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump talade i Davos på fredagen.

Oväntat mjukt Trumptal i Davos

Det var en disciplinerad president Donald Trump som höll Davosmötets avslutningstal. Och den globala eliten i publiken fick höra en för många oväntat mjuk version av America First-politiken.

Det kom något enstaka burop från medieuppbådet i lokalen när Donald Trump klagade på fejkade nyheter.

- Det var först när jag blivit politiker som jag insåg hur vidriga, elaka, ondsinta och falska medierna kan vara, sade han.

I övrigt följde det 15 minuter långa talet en ganska statsmannamässig stil, även om Trumps ordval var skarpa ibland.

Få nyheter

Nyhetsmässigt var innehållet i talet ganska fattigt. Fast många i publiken reagerade när Trump sträckte ut en hand till de så kallade TPP-länderna – det vill säga de elva Stillahavsländer, inklusive Japan, som sedan Trump för ett år sedan drog sig ur samtalen om ett stort multilateralt handelsavtal kallat TPP gått vidare på egen hand och färdigställt ett nytt avtal.

- Vi har avtal med flera av TPP-länderna redan. Och vi överväger förhandlingar med de andra, antingen var och en för sig eller kanske som en grupp. Det ligger i allas vårt intresse, tillade han.

Erik Brattberg, forskare vid den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment, noterade som många en nedtonad protektionism från Trumps sida.

- Det är också intressant att han insisterade på en mera rättvis global handel, men han levererade det budskapet mer diplomatiskt än vi är vana att höra, säger han.

Skattesänkningar

Innan han gick upp i talarstolen fick Trump god hjälp av Davosmötets grundare Klaus Schwab att lyfta den amerikanska presidentens avregleringar och skattesänkningar som stora framsteg.

- Å företagsledarna i rummets vägnar vill jag särskilt gratulera dig till en historisk skattereform, som antogs förra månaden, och som minskar skattebördan rejält för företag i USA, skapar jobb och stimulerar tillväxt, sade Schwab.

Väl uppe i talarstolen radade Trump sedan upp alla tecken på att USA:s ekonomi är inne i en stark fas just nu. Han skröt bland annat om att det har skapats 2,4 miljoner nya jobb i USA sedan han tillträdde och samtidigt slagits rader av börsrekord.

- Nu är rätta tillfället att flytta era pengar, arbetstillfällen och företag till USA, sade han till alla företagsledare i publiken.

"Rovdjursländer"

Trump nämnde inte Kina vid namn när han varnade "rovdjursländer" på världsmarknaden.

Men det behövdes inte, då USA:s handelsminister Wilbur Ross under Davosmötet förklarat att det råder handelskrig mellan USA och Kina och att USA just nu rustar upp frontlinjen.

Kort inför Davosmötet aviserade USA:s regering exempelvis nya strafftullar på upp till 50 procent på tvättmaskiner och solpaneler, motiverat som anti-dumpningsåtgärder. Åtgärden slår i första hand mot kinesiska och sydkoreanska tillverkare.

Trumps omstridda mur mot Mexiko, som han lovat sina väljare att bygga, tog han inte upp i sitt Davostal. Men gränskontroll var ett tema. Trump bekräftade sin inställning att han vill ha ett slut på anhöriginvandring och i stället basera USA:s migrationspolitik på vilka typer av invandrare USA behöver.

- Ett system som väljer nyanlända baserat på vad de kan bidra med till vår ekonomi, om de kan klara sig själva finansiellt och om de stärker vårt land, sade han.