Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Osäkert börsår väntar. Arkivbild.

Osäkert börsår väntar

Stockholmsbörsen har ett hyggligt år bakom sig – i år ser det mer osäkert ut. Den starka konjunkturen talar för en fortsatt börsuppgång, men samtidigt är börsen nu högt värderad.

Sedan finanskrisen 2008 har Stockholmsbörsen gått som tåget. Sedan 2008 har OMXS-index stigit med cirka 185 procent. Under fjolåret, fram till den 21 december, steg OMXS-index med knappt 8 procent. Men nu är det stopp, tror Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

- Jag tror på ett mycket mer skakigt börsår som mycket väl kan sluta på minus. Vi har haft i stort sett gratispengar nu i flera år i Europa, i Sverige och i USA, och då tänker jag på de låga räntorna. Och nu när räntorna ska börja höjas så kommer pengar att flyttas runt, och det kan gå fort och det kan gå överraskande.

Stark konjunktur

- Samtidigt ser vi en väldigt stark konjunktur i Kina, Europa och USA som väger emot. Och tittar man på världens börser så är snittet upp 20 procent (för 2017).

Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, är mer optimistisk om börsens utveckling under 2018.

- Grundförutsättningarna fortfarande på plats för en bra utveckling, därför att vinsterna fortsätter att materialiseras och om vi tittar på vad börs-vd:arna sade så var de tämligen optimistiska om åtminstone det kortsiktiga läget.

- Även lite mer framåtblickande data som inköpschefsindex pekar på en ganska bra BNP-utvecklig och därmed vinstutveckling för börsbolagen.

Marknadens förväntningar ligger på att vinsterna kommer att öka med ungefär 10 procent i år och Jonas Olavi tror att det är en ganska god chans att de infrias. Lägger man till att inflationen är låg och räntorna är extremt låga så finns det inte så många andra alternativ att satsa på än börsen, enligt Olavi.

Upp 10 procent

Han tror att Stockholmsbörsen 2018 kan sluta på med en uppgång på närmare 10 procent.

- Jag brukar säga att börsen går ungefär dit vinsterna pekar.

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium Nordic, är överraskad över att börsen gått så pass bra i år, men inför 2018 är han mer pessimistisk.

- Jag trodde att vi skulle se en större oro kring och inflation och räntor 2017 men så har det inte blivit.

Det som talar för en fortsatt börsuppgång är att den svenska konjunkturen är fortsatt stark och att det ser bra ut i omvärlden med tillväxt i både USA, EU och Kina. Men det som talar emot är att börsen för närvarande är högt värderad.

- Det som gör att jag är ljummet inställd till börsen det kommande året är att värderingarna är höga. Om vi får mer normala räntor och inflation så kan det komma att pressa tillbaks den optimism som finns kring vinsterna.

Malmqvist tror därför att börsen kommer att landa kring nollstrecket detta år.