Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny vikbar Huawei-telefon presenterades i dag på mobilmässan i Barcelona.

Ny kinesisk telefon slår prisrekord

Drygt 24 000 kronor kommer det att kosta för den som vill ligga i framkant när det gäller mobiltelefoner. I juni ska nya värstingen finnas i butik: kinesiska Huaweis vikbara 5G-telefon.

Den nya luren, Mate X, presenterades på söndagen i spanska Barcelona, bara dagar efter det att konkurrenten Samsung lyft på förlåten till en likaledes vikbar telefon. Även den lär komma att kosta över 20 000 kronor.

Mate X kommer alltså att fungera i det nya mobilnätet 5G, som nu håller på att installeras runtom i världen enligt Richard Yu, chef för Huaweis avdelning för konsumentprodukter. Han tillstår att telefonen är "väldigt dyr" men säger enligt AFP att företaget arbetar med få ned priset.

I vikt läge är skärmen 6,6 tum stor. Utvikt blir skärmen nästan kvadratisk och 8 tum, något större än Samsung-konkurrenten. Ihopvikt är telefonen 11 millimeter tjock.

- Våra ingenjörer har jobbat med den här skärmen i tre år, sade Richard Yu vid presentationen på mobilmässan Barcelona.

Huawei, som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner, sålde i fjol 206 miljoner telefoner – att jämföra med 150 miljoner 2017. Men branschen som helhet tampas med vikande försäljningssiffror. Förra året föll den totala försäljningen med fyra procent, medan världsledande Samsung tappade åtta procent.