Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordeas vd Casper von Koskull presenterar företagets bokslut. Arkivbild.

Nordeas beslut om flytt dröjer

Nordea har skjutit fram beslutet om en eventuell flytt av huvudkontoret till september. Anledningen är att Danmark flaggat för att gå med i EU:s bankunion och att Sverige ska utreda frågan.

- Det här ju ändå ett stort beslut, det kräver att vi verkligen i grund och botten går igenom alla faktorer. Det finns en hel del detaljer och stora frågor som vi behöver ta reda på vad de betyder, säger Nordeas vd Casper von Koskull.

Enligt Koskull är det inte en fråga om resolutionsavgifter, utan om var banken egentligen hör hemma.

- Det är en bank som har fyra hemmamarknader. Och vi vill kunna ha ett regelverk som är i linje med det europeiska, alltså bankunionen. Givet det som har kommit fram så tycker jag att det är rätt att vi tar hänsyn till alla faktorer, säger han.

Aktien faller

Nordea blev den första av storbankerna att leverera ett resultat som inte överträffade förväntningarna. Aktien föll tungt på Stockholmsbörsen. Vid 15-tiden var nedgången cirka 5 procent.

Enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, är Nordea den bank som har sämst lönsamhet av de fyra storbankerna.

- Tittar man på skillnaden på lönsamhet mellan de fyra olika svenska bankerna kan man verkligen säga att Nordea levererade en dålig rapport, därför att det skiljer mycket i lönsamhet mellan bankerna.

Ändå nöjd

von Koskull är ändå nöjd med resultatet för andra kvartalet.

- Det är ett stabilt kvartal, inte vårt bästa kvartal men ett stabilt kvartal. Det är stabilt på det sättet att den totala inkomstnivån är snäppet bättre om vi tittar på det första halvåret jämfört med föregående år, säger han.

Nordea räknar med att kostnaderna blir 3–5 procent högre i är jämfört med 2016. Bland annat har kostnaderna för utredningen av placeringen av huvudkontoret bidragit till att de totala kostnaderna blir högre i år.