Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marknadens aktörer ser något lägre inflation framför sig nu än de gjorde i december. Arkivbild.

Något lägre inflationsförväntningar

Inflations- och tillväxtförväntningarna sjunker något bland marknadens aktörer, vars förväntningar på Riksbankens räntehöjningar framöver dämpas något, visar en enkät gjord av Kantar Sifo Prospera.

Inflationen i årstakt enligt måttet KPI antas nu bli 2 procent på både ett, två och fem års sikt. När motsvarande enkät gjordes i december räknade marknadens aktörer med en KPI-inflation på 2,1 procent på ett respektive två års sikt och 2 procent på fem års sikt.

Inflationen enligt KPIF-måttet, som Riksbanken har som riktmärke, väntas bli 1,9 procent på såväl ett som två och fem års sikt. Det är en oförändrad syn på utvecklingen jämfört med december.

Vad gäller BNP-prognosen sänks den bland marknadens aktörer med 0,1 procentenheter till en tillväxt i årstakt på 1,9 procent på ett års sikt och 1,8 procent på två års sikt.

Förväntningarna på reporäntan sänks också. På ett års sikt räknar marknadens aktörer med en reporänta på noll, mot tidigare 0,1 procent. På två års sikt är prognosen 0,5 procent, mot tidigare 0,6 procent. Om 60 månader räknar marknaden med en reporänta på 1,5 procent, vilket kan jämföras med 1,6 procent i decemberenkäten.