Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Klimathotet är på allvar och det märks särskilt i Centralamerika”, säger kafferostaren Joanna Alm, en av flera som spår problem för kaffeodling framöver.

Morgonkaffet blir dyrare – och sämre

Klimathotet och bönder som ger upp väntas försämra tillgången på bra kaffebönor. Det kan leda till allt dyrare kaffe.

Det ser mörkt ut för kaffets framtid, enligt flera experter, till exempel James Hoffman, författare till The World Atlas of Coffee.

Han beskriver ett mardrömsscenario för kaffeälskare: inom några år kan effekterna av ett varmare klimat ha marginaliserat stora delar av världens bästa odlingsmarker för kaffe till förmån för länder som Indonesien, Brasilien och Vietnam, som ofta förknippas med lågväxande kaffe av sämre kvalitet men har större odlingsbara arealer

"Ser redan effekter"

I flera centralamerikanska länder har kaffeproduktionen minskat dramatiskt på kort tid. Av El Salvadors kaffeproduktion återstår en fjärdedel.

- I vissa fall kan vi redan i dag se effekten av klimatförändringarna. Vissa problem som drabbar kaffeodlingar är kopplade till klimatförändringarna så som bladrost, ett slags svamp som angriper kaffeplantorna. Förändrade väderförhållanden gör det svårare för bönder att odla på sätt som skyddar mot bladrosten, säger Hoffman.

Även svenska rosterier varnar för att tillgången på kaffe av hög kvalitet kommer att försämras om inte åtgärder vidtas.

Joanna Alm, årets vinnare i SM i kafferostning och vd för Drop Coffee, tror att priserna kommer att öka.

- Påverkan på priserna för specialkaffe kommer att vara liten, även om jag vill flagga för att Kina har börjat dricka mer kaffe vilket kan leda till högre konkurrens. Men när det gäller kommersiellt kaffe ser vi, troligtvis för första gången, en större efterfrågan än tillgång. Produktionen går ner samtidigt som efterfrågan går upp. Där kommer, utan tvivel, något att hända, säger hon.

Risk för högre priser

Ytterligare ett hot mot kaffepriset och tillgången på bra bönor är bristande lönsamhet för kaffebönderna, anser hon.

Även Martin Löfberg, inköpsdirektör på Löfbergs Lila, tror på minskad tillgång och konstaterar att odlingar av högkvalitativt kaffe på hög höjd är särskilt utsatta.

- Kaffevärlden är unik på så sätt att det oftast är småskaliga familjejordbruk i otillgängliga bergstrakter som är källan. Ofta har de inte tillgång till dagens teknik, kunskap eller finansiering,

TT: Vilken effekt får det på priserna?

- Efterfrågan på kaffe ökar och det gäller att produktionen hänger med. Det har varit vissa störningar som har indikerat att vi över perioder kan få en påverkan på priserna. Det är något vi har tagit med i vår riskanalys.