Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En rejält påpälsad polis håller utkik från ett hotelltak i det hårt bevakade Davos.

Modi till angrepp mot protektionismen

Den ekonomiska makteliten är samlad i schweiziska Davos, i år i sällskap med ovanligt många tunga politiker. Först ut i talarstolen var Indiens premiärminister Narendra Modi med ett hårt angrepp mot protektionism, handelshinder och murar.

Även klimatförnekare fick sig en känga av den indiske regeringschefen, vars detaljrika tal pågick i över en timme. Han pekade bland annat på ökad risk för extremväder, som de senaste dagarnas massiva snöande över Davos och andra delar av Alperna – vilket skapat stor lavinfara och omfattande trafikproblem.

Molnen skingrade

Fast när Narendra Modi äntrade talarstolen som första talare på årets Davosmöte hade molnen skingrat sig.

I sitt tal lyfte Modi fram det reformerade Indien som en motvikt mot den avtagande globaliseringen, som han ser som fel väg att gå för att hantera mänsklighetens största utmaningar.

Indien, som inför mötet fått sin tillväxtprognos höjd av IMF till 7,4 procent nästa år, försöker öka handel och affärer mellan länder enligt Modi. Han pekade bland annat pekade på att utländska direktinvesteringar i landet har lyft till rekordnivå med draghjälp från minskat byråkratiskt krångel ett öppnare samhälle.

- Det har aldrig varit så lätt att investera i Indien, resa till Indien, jobba i Indien och att producera i Indien, sade han.

Måste jobba tillsammans

Modi skröt samtidigt om satsningar på ny förnyelsebar energiproduktion i Indien på 175 gigawatt till 2020.

- Men vi måste jobba tillsammans mot en större vision. Det finns ingen annan väg framåt, tillade han om behovet av fortsatt samarbete globalt.

Han nämnde vare sig USA:s president Donald Trump eller brexit, men det var tydligt vart udden var riktad.

På onsdag väntar europeiskt tema i Davos, när kontinentens största ledare i form av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Italiens premiärminister Paolo Gentiloni äntrar scenen: Merkel, som har varit bakbunden av inhemska regeringsbildningsproblem i flera månader, väntas fokusera på Europa i sitt tal.

Mötet avslutas på fredag. Sist ut bland världsledarna att hålla tal ska enligt schemat då bli USA:s president Donald Trump, som väntas försöka förklara poängen med sin omstridda så kallade America First-politik.

Miljardärer i snökängor

Det är en ovanligt stor skara världspolitiska tungviktare på årets Davosmöte. Men mötet handlar för de flesta om att skapa kontakter och få en chans frottera sig med kändisar.

På Världsekonomiskt forum blandar sig miljardärer i snökängor med politiker, akademiska stjärnor, frivilligorganisationer och chefer för multinationella jätteföretag i en salig röra. De sitter i paneler, vimlar i korridorer och trängs på hotell och i matköer.

- Det är en unik möjlighet för oss inom vetenskapssamhället att samtala med och möta beslutsfattare och inflytelserika aktörer från näringsliv, ekonomi och politik. Det är en form av Almedalen på global nivå, säger klimatforskaren Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet, en av ett trettiotal svenska deltagare.