Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är litet utbud och därför låg omsättning på småhusmarknaden. Arkivbild.

Minskad omsättning på småhusmarknaden

Omsättningen på småhusmarknaden minskar kraftigt. Anledningen är det låga utbudet.

Antalet sålda småhus för permanentboende minskade med 17 procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal förra året, visart statistik från Lantmäteriet.

Totalt såldes 13 761 småhus i Sverige under andra kvartalet 2017, jämfört med 16 567 under samma period förra året.

- Det är ju så, och det har vi sett i andra kanaler, att det är ett lågt utbud och det har väl egentligen varit så en längre tid. Att vi nu fick ett så kraftigt fall gör oss också förvånade, men samtidigt finns det ingenting som stimulerar. Det finns naturligtvis ett behov hos flera hushåll att göra en förändring i sitt boende men det finns en del hinder på vägen, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet, som ansvarar för det officiella fastighetsregistret.

Den största minskningen skedde i Västmanlands län med 28 procent. Även i Dalarna och Jämtlands län minskade antalet försäljningar kraftigt; med 26 respektive 25 procent.

Inget län i landet hade en ökning av antalet sålda småhus under andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal förra året. I Kronobergs län minskade omsättningen med marginella 0,3 procent, den minsta nedgången.