Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyanlända lär sig svenska i Sickla i Nacka. Arkivbild.

Ministern gläds åt jobbförslag för nyanlända

En normal minimilön på runt 19 000 kronor och svenskautbildning. Fack och arbetsgivare är i princip överens om en modell för hur nyanlända lättare ska få jobb. Men det bygger på att staten pyntar en stor del av kostnaderna. Ministern är ändå positiv.

Efter att många olika modeller presenterats under det senaste året, från såväl fack och arbetsgivare som oppositionen, verkar en lösning nu ha kommit närmare. Principöverenskommelsen mellan LO-förbunden, Unionen och arbetsgivarorganisationerna innebär att nyanlända och långtidsarbetslösa ska kunna anställas till låg lön och samtidigt få bidrag från staten. Tanken är att modellen ska prövas under en femårsperiod.

Vill ha bred uppslutning

Men alla LO-förbund är inte med på vagnen, än så länge. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som leder LO-gruppen, hoppas på stor uppslutning.

- Ju bredare uppgörelse desto bättre, säger Säikkälä.

Huruvida alla eller flertalet LO-fack måste göra tumme upp för att man ska trycka på startknappen, vill han inte svara på i nuläget.

- Det får vi ta ställning till då.

Tanken är att arbetsgivaren betalar 8 000 kronor av lönen som ska motsvara en minimilön efter skatt och staten resten. Inga skatter ska tillkomma.

Ministern nöjd

På arbetsgivarsidan är man desto mer överens, med undantag för bemanningsbranschen som hållits utanför på fackens initiativ. Systemet ska bara gälla direktanställningar, inte via hyrföretag.

- Viktigt för oss har varit att vi har fått nettokostnaden tydligt definierad. Och att det är ett enkelt system, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är mycket nöjd med att parterna kommit så pass långt.

- Utmaningarna på arbetsmarknaden är mycket stora, och det är svårt att klara utan draghjälp från den här typen av lösningar, säger hon.

Hur mycket det kommer att kosta staten är dock oklart, men det lär kosta en del. Det beror på hur omfattande det blir och om det går att växla andra bidrag mot de nya etableringsanställningarna.

- Så är det, men samtidigt ska vi komma ihåg att arbetslöshet inte är gratis.

Ylva Johansson vill inte gå in på detaljer om hur regeringens förslag kommer att se ut.

- Men det är svårt att se en särskild skattetabell för de som har den här anställningen, till exempel, säger hon.