Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden på tröjan som har kritiserats världen runt. Arkivbild.

Mamman: Kritiserade H&M-tröjan inte rasistisk

En svart modellpojke från Sverige hamnade mitt i en världsomspännande kritikstorm sedan han burit en H&M-tröja med trycket "coolaste apan i djungeln". Nu säger mamman till SVT Nyheter att hon inte håller med dem som tycker att texten är rasistisk.

- Jag tycker inte att tröjan är rasistisk, men jag vet vad rasism är. Jag har själv blivit kallad apa och jag kan historien men i det här sammanhanget så ser jag inte kopplingen. Samtidigt måste vi respektera varandras åsikter och hur vi tolkar saker i livet, säger Teresa Mango, mamma till den femårige pojken som bar H&M-tröjan på en reklambild, skriver SVT Nyheter.

Tusentals hatmejl

Familjen bor i Rönninge söder om Stockholm. Sonen har stått modell både för H&M och andra företag, och provade ett hundratal plagg vid fototillfället där han poserade med den gröna munktröjan.

- Vår son är fem år. Han har inte lärt sig vad rasism är. Och vi har inte velat berätta vad den här tröjan har lett till runt om i världen. Han vet bara att han är en superstar och att alla tycker att han är cool, säger Teresa Mango.

Hon säger att hon har tagit emot mycket hat och hot sedan bilden på sonen började spridas på nätet.

- Jag har tappat räkningen, jag har slutat kolla, trycker på delete. Men det handlar om runt ett tusental mejl, sms och kommentarer. Från ett vanligt liv till kalabalik, säger hon till SVT Nyheter.

Tillsatte mångfaldschef

Familjen har anlitat advokater med anledning av händelsen, men vill inte berätta om storleken på ett eventuellt skadestånd, enligt SVT.

Annonsen har kritiserats internationellt, och medier som brittiska The Telegraph och amerikanska CNN och The Washington Post har uppmärksammat saken. I helgen beslutade H&M att stänga butikerna i Sydafrika sedan flera av dem vandaliserats i protest mot tröjan.

H&M har dragit tillbaka annonsen, slutat sälja tröjan och bett om ursäkt. Det svenska modeföretaget har även tillsatt en mångfaldschef.