Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ledarskap med landslagsbossen

”Erik Hamrén från Ljusdal, vem tror han att han är?”, var den gängse reaktionen när Sveriges nuvarande förbundskapten i unga år berättade att han tänkte bli allsvensk tränare. Hallands Affärer träffade honom på Råsunda.

Det finns ett citat från en amerikansk baskettränare som Erik Hamrén gärna använder för att beskriva sitt ledarskap; ”If you want to be a champion, you must be willing to pay a greater price”.
– Jag brukar likna det vid ett mynt med två sidor. Den ena sidan är enkel och handlar om vad du som person vill: "jag vill bli fotbollsproffs", "jag vill tjäna mycket pengar", ”jag vill gå ner 10 kilo” osv. Den andra sidan är mycket svårare och handlar om vad som krävs för att nå målen. Alldeles för få är de som vänder på myntet och fokuserar på vad som
krävs för att nå det man drömmer om. I fotboll är det samma sak. Det är många som säger: ”Jag vill bli landslagsspelare” eller ”Jag vill bli proffs”. Vänd då på myntet och ta reda på vad som krävs av dig brukar jag säga.

I landslaget försöker Erik Hamrén samla individer som har vänt på myntet och är beredda att lägga ner den kraft som krävs för att nå sina egna och lagets mål. Men i gruppen ryms allt från unga anonyma mittbackar till världsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic.

Hur får man så olika individer att dra åt samma håll?
– Jag har många gånger fått frågan om jag särbehandlar Zlatan. Jag brukar svara; ”Jag särbehandlar alla”. Jag behandlar alla människor olika, beroende på deras bakgrund och erfarenheter, men framförallt beroende på vad de är bra på.

Du har lyckats nå din dröm om att bli framgångsrik tränare, vad blir nästa dröm?
– Jag drömmer om att ta medalj. Ambitionen och målsättningen för Svenska Fotbollsförbundet är att kvalificera sig till slutspel, men min dröm är att ta medalj. Den drömmen kanske inte är realistisk, men varför ska vi vara så realistiska?

Är det den attityden från dig som ledare som motiverar spelarna?
– Ja, kanske. Zlatan säger ju att jag har lovat honom en medalj (skratt).