Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets två första skördar var magra.

Lantbrukare hoppas på tredje höskörden

Läget är lite bättre för lantbrukarna efter den svåra sommartorkan – den tredje skörden av hö ser ut att bli ganska god. Men ändå kan många bönder tvingas minska sina djurbesättningar.

Just nu går bönderna och hoppas att vädret ska hålla i sig, och att gräset ska växa riktigt bra in i det sista. Det är dags för den tredje höskörden, som nu blir särskilt betydelsefull efter sommarens extrema torka.

- Det är fortfarande så att många har foderbrist, men läget är lite bättre, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Sedan det äntligen började regna i augusti har gräset vuxit rätt bra. Nu funderar nog de flesta bönder på när de ska ut på fälten för att bärga den tredje höskörden.

Bönderna passar på vädret

- Det är en tajmningfråga. Frost vill man inte ha, och om det kommer mycket regn så kan det bli svårt att lagra. Men signalerna är att den tredje skörden har tagit sig bra, fast de som behöver volymer vågar nog inte chansa.

I större delen av landet kommer det att slås under nästa vecka eller veckan efter, berättar han. I de norra delarna har antagligen de flesta inte vågat chansa, utan tagit höet redan, tror han.

Grovfoderbrist

Men trots att läget ser lite bättre ut är det ändå ansträngt för lantbrukarna, konstaterar han. En färsk undersökning bland 4 000 medlemmar som LRF gjort nu i augusti–september visar på att ungefär var fjärde djurhållare har svårt att skrapa ihop mer än hälften av sitt normala behov av grovfoder.

- Vår bedömning är att många kan klara sig på marginalen. De kommer att få ändra fodret till djuren, så att de får halm i stället för hö, och kanske mer kraftfoder. En del kommer också att få minska sina djurbesättningar genom att slakta ut djur, säger Lars-Erik Lundkvist.